Annons

Annons

Fråga barn om idrottsvanor

Tandvården gör för lite för att förebygga tandtrauma. Det anser Macarena Magunacelaya, tandläkare på Distriktstandvården.

– Vi frågar barn om godis och läsk och när de är lite äldre om rökning. Men vi ställer inte frågan om de sportar, säger hon.
– När tänderna skadas, säger vi bara ”det där var en olycka”.
Det kostar en hel del att reparera framtänder som går sönder. Macarena Magunacelaya tror att samhället i längden skulle vinna på att informera om risken för tandskador i samband med sporter som hockey, boxning, kampsporter, handboll, innebandy, bandy och kanske även fotboll och basket.
Man bör också rekommendera patienter att förebygga trauma med tandskydd som tillverkas av tandvården, eftersom de ger ett mycket bättre skydd än dem som säljs i sportaffärer, anser hon.
Macarena Magunacelaya har skrivit en masteruppsats om att hitta och värdera odontologisk information som finns på webben. Hon jämförde information om tandskydd på allmänna webbplatser med vetenskapliga artiklar på exempelvis PubMed.
Läs mer i Tandläkartidningen nummer 12, ute runt den 18 oktober.
Se även artikeln ”Surfing for mouth guards: assessing quality of online information” som publicerades i tidskriften Dental Traumatology 2011.

Upptäck mer