Studien har genomförts av Karin Ekblom under hennes specialistutbildning på S:t Eriks sjukhus i Stockholm.
Vad visade då analysen av de tandtekniska arbetena? Var de svenska bättre än de kinesiska? Svaret är inte helt entydigt.
Det var inga kvalitetsskillnader när det gällde kantanslutning, anatomisk utformning, färg-, approximal- och ocklusalkontakter. Det var inte heller någon skillnad i justeringstider för kronorna och broarna. Däremot var de Kinatillverkade broarna, både de i guld och koboltkrom, tunnare och lättare än de svenska. Tre av elva av de kinesiska broarna uppvisade elastisk deformation vid provning och bedömdes vara för tunna för kliniskt bruk.
I elva av fjorton beställningar av guldlegeringar tillverkades arbetena i Kina i en annan legering än den som hade beställts, och koboltkromlegeringarna innehöll små mängder nickel, 0,19 procent.
Läs mer i Tandläkartidningen nummer 14, som kommer ut den 1 december.
Annons
Annons
Frågetecken kring kinesiska broar
Studien har genomförts av Karin Ekblom under hennes specialistutbildning på S:t Eriks sjukhus i Stockholm. Vad visade då analysen av de tandtekniska arbetena? Var de svenska bättre än de kinesiska? Svaret är inte helt entydigt. Det var inga kvalitetsskillnader när det gällde kantanslutning, anatomisk utformning, färg-, approximal- och ocklusalkontakter. Det var inte heller någon skillnad...