Tandläkarhuset Karlskoga startar från ingenting. De helrenoverade lokalerna har aldrig tidigare varit tandvårdsklinik och ägarna har inte tagit över några patienter.
Kliniken började ta emot patienter 30 mars. Runt 100 patienter skrev in sig under första veckan, men många bokade tid först till hösten på grund av coronakrisen.
– Under första veckan hade vi fyra, fem patienter om dagen på två tandläkare. Det var bara någon enstaka akutbesök, resten var undersökningar, berättar Peter Shaba Lindén, en av tre delägande tandläkare.
”Vi har inte räknat med att det skulle vara full rulle i början, men inte heller med att det skulle vara coronatrögt.”
– Vi har inte räknat med att det skulle vara full rulle i början, men inte heller med att det skulle vara coronatrögt.
Ingen trängsel i väntrummet
Det finns några fördelar med att ha få patienter. Det går till exempel att boka in dem glest, så att det inte blir trängsel i väntrummet. Och eftersom det är få bokade tider, kan man ta emot äldre och riskpatienter med akuta behov utan att de behöver träffa andra patienter.
En annan fördel med en gles tidbok är att det går att förbereda inför framtiden.
– Vi hinner göra ordentliga undersökningar och terapiplaneringar med kostnadsförslag inför senare behandlingar. Det uppskattar patienterna och det spar tid längre fram.
Det finns också mycket tid att diskutera rutiner och planera hur kliniken ska utvecklas. Peter bokar även möten med leverantörer och produktförsäljare så att det inte behöver ta tid i höst.
”Sämsta tänkbara tajming”
Den stora nackdelen med få patienter är den uppenbara – pengarna uteblir.
– Det är sämsta tänkbara tajming, men vi älskar vårt yrke och tror på vår idé, säger Peter Shaba Lindén, som försöker vara hoppfull.
Tandläkarhuset Karlskoga drivs som aktiebolag. Bolaget ägs av tre tandläkare – förutom Peter, är det hans fru Petra Lindén och Elin Björn (dotter till tandläkaren Leif Björn). De var kurskamrater på Karolinska institutet och tog alla tre examen 2014.
– Vi har jobbat på olika arbetsplatser i Örebro och Värmland sedan vi gick ut och har hållit kontakten. När vi har träffats har vi haft stora idéer om hur vi skulle vilja arbeta. Vi jobbar någorlunda på samma sätt och fungerar ihop. Samtidigt har vi olika specialområden och kompletterar varandra, säger Peter Shaba Lindén.
Hittade lokaler med potential
Drömmen om en egen klinik började ta form på riktigt för två år sedan. De bildade ett aktiebolag och hittade lokaler i Karlskoga i en bankbyggnad från 1800-talet. Lokalerna har gjorts om till en modern tandvårdsklinik med sju behandlingsrum. De har varit med från början och fått den klinik de vill ha.
Coronakrisen kom i slutet av byggskedet. Leasingkontrakten var redan påskrivna och det var för sent att avblåsa starten.
– Det är en ekonomisk utmaning, men vi försöker anpassa vår verksamhet efter rådande omständigheter, säger Peter.
Skjuter upp inköp
Inköp av några datorer och viss inredning skjuter de på framtiden. Hyresvärden har gått med på ett par hyresfria månader på grund av krisen och banken har beviljat amorteringsanstånd. Tandhygienisten som ska börja på kliniken avvaktar till i höst.
Det gick att häva kontraktet med lokalvårdare så just nu är det två tandläkare som skrubbar kliniken.
– Vi har däremot inte sparat på skyddsutrustning. Vi jobbar hygieniskt med munskydd och visir.
Jobbar utan lön
Peter Shaba Lindén och Elin Björn får gå utan lön ett tag.
– Tandsköterskorna går före oss. Vi kan inte permittera personal eftersom de är för nyanställda att omfattas av krispaketet. Vi har vissa besparingar som buffert, men vi måste kunna täcka kostnaderna snart. När vi diskuterade för 18 månader sedan fanns det inget tvivel om att det här skulle gå bra.
Brist på tandläkare
Det finns ett behov av tandläkare i Karlskoga. Folktandvården finns på orten, men det är två års kö för nya patienter. Det finns också några små privata kliniker i Karlskoga, men flera av tandläkarna närmar sig pensionsåldern.
– Kliniken är som vårt barn och vi har tilltro till projektet. Vi ser inte någon nedstängning eller konkurs just nu, men om regeringen sätter alla i karantän, ser det illa ut. Det vore synd om vi skulle behöva gå i konkurs, säger Peter Shaba Lindén.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.