Annons

Annons

Full fart och framgång på börsen

Tandläkare på heltid, egen klinik med tio anställda, småbarnsförälder och samtidigt aktiv aktiesparare. Tandläkare Lars Holm, som gjorde succé i Aftonbladets tävling Aktie Manager, berättar om sina strategier för att nå framgång på börsen.

All Dent? Är det en tandläkare? När finansprofiler, daytraders, och börsens influerare skulle göra upp i tävlingen Aktie ­Manager – där deltagarna med fiktiva pengar handlar med aktier på Stockholmsbörsen – dök plötsligt en okänd tandläkare med signaturen All Dent upp i toppstriden.
– Efter några år på börsen med bra resultat ville jag utmana mig själv och min metodik, för att se om jag bara hade tur eller kunde mäta mig med dem som arbetar heltid med aktiehandel. Det visade sig att min metodik höll även i tävling mot de bästa, berättar Lars Holm när han tar emot i sin och hustrun Johanna Holms tandvårdsklinik i hjärtat av Kalmar.

Lars Holm

Lars Holm
Utöver 45 kliniska timmar i veckan lägger Lars ett antal timmar på att driva kliniken. Timmarna som läggs på aktiehandel varierar, och ökar under rapportsäsongen, men beräknas ligga runt 10 timmar i veckan i snitt.
Investerar i små bolag, gärna svenska, men aldrig i stora bolag med små kursförändringar. Investerar inte i vapenbolag eller kryptovaluta.
Flera av bolagen som Lars bevakar finns i fondbolaget TIN Fonders fonder.
Säljer regelbundet. Har han exempelvis investerat 100 000 kronor och aktien har ökat med 70 000 kronor säljer han av för 100 000 kronor.
Genom Dagens Industri Nyhetsapp och Dagens Börs app får han pushnotiser på de bolag han följer.
I Aftonbladets Aktie Manager låg Lars på topp fem under stora delar av tävlingen, när han i slutet bestämde sig för att frångå sin metodik och chansa för att komma etta. Det slutade med en niondeplats.


I flera år rymde lokalerna, passande nog i sammanhanget, Skandinaviska Enskilda Banken. Fastighetens valvport, höga fasadfönster och mysiga innergård ger kliniken, i kombination med de nybyggda moderna lokalerna, en känsla av exklusivitet.
– Receptionen och väntrummet påminner mer om en hotellobby. Ytorna är kanske lite väl tilltagna, men det är väldigt uppskattat av patienterna. Framför allt nu under pandemin. Här i personalrummet låg det gamla bankvalvet.

”Intresset tog fart där, men som student har du inga pengar.”

Som son till en ekonom förstod Lars tidigt vikten av ett eget sparande. I 15-årsåldern investerade han sommarjobbslönen i fonder, och sakta utvecklades ett intresse för värdepapper. ­Nästan varje dag under tandläkarstudierna i Malmö inhandlades ekonomitidningen Dagens Industri, som lästes under hemvägen till studentbostaden i Lund.
– Intresset tog fart där, men som student har du inga pengar. Sen, när jag skulle ut och praktisera tandläkaryrket och senare starta eget i Kalmar, fanns inte tiden. Faktum är att jag köpte mina första aktier för bara fem år sedan, säger Lars som fyllde 41 i början av året.

30 bolag under bevakning

De första aktierna, som var i den svenska spelutvecklaren Embracer Group, köptes efter tips från en vän, och även om investeringen har varit en stor framgång är det en av få gånger som Lars har köpt aktier på rekommendation. Grunden i den metodik som han har utvecklat genom åren är att först läsa på och vara insatt i ett företag innan han gör en investering. I dagsläget har han 30 bolag under bevakning, men han har bara investerat i 15 av dem.
– Oavsett hur bra ett bolag går just nu gör jag ingen investering om jag inte har haft koll på bolaget under en längre tid. Nio av tio timmar effektiv tid som jag lägger på börsen går till att läsa nyheter och rapporter om de bolag jag följer.
– Sen gäller det att lära sig var och från vem du hämtar information. Twitter är en bra plattform, men lockar även oseriösa investerare som mest skryter och haussar sitt innehav. Var försiktig med vem du lyssnar på, uppmanar han.

Aktieköp i små bolag

Flera av de Twitteranvändare som han följer har en bakgrund i finansbranschen, antingen på bank eller i investmentbolag, och är nu day­tradare på heltid. När Lars väckarklocka ringer klockan fem på morgonen ägnar han en halvtimme åt att läsa nyheter på Twitter, Handelsbanken och Avanza, eller lyssna på företagsledare och ta del av trender på Youtube.
Vid första rasten, strax innan Stockholmsbörsen öppnar klockan nio, checkar han av om det har kommit in nyheter eller rapporter som kan påverka handeln, och när börsen öppnar genomför han sina aktieaffärer. I snitt genomförs fyra affärer per dag.
– Nästan alla aktieköp är i små bolag där jag tror på företagsledningen och ser en stor potential i deras produkter. Som tandläkare är det lätt att sätta sig in i läkemedelsbranschen och dess rapporter. I den branschen gäller det att förstå när det är dags att köpa och sälja under de faser som föregår lansering och godkännande av ett nytt läkemedel.

” Är du inte förberedd är det lätt att gå på nitar.”

Vid lunch och under eftermiddagsrasten görs en snabb uppdatering av läget. Sedan dröjer det till kvällen innan han kan ägna sig åt sin stora hobby igen. I stället för att läsa böcker läser han om aktier, och det är även på kvällen som han bestämmer vilka köp och försäljningar som han ska göra dagen efter.
– Eftersom jag arbetar heltid, har en egen klinik med min fru, är chef, småbarnsförälder och ungdomstränare i fotboll gäller det att vara strukturerad och använda tiden effektivt. ­Annars skulle jag inte få allt att fungera. Är du inte förberedd är det lätt att gå på nitar.
– När pandemin slog till var det många som sålde av allt, jag gjorde tvärtom. Jag behöll allt och köpte aktier i bolag med stor nedgång och som efter några månader var tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

Adrenalinkick av aktieaffärer

Aktiehandeln är inte bara ett intresse. Lars berättar att han får en adrenalinkick av aktieaffärer och drar en liknelse till den kick som andra människor får av spel på sport och hästar. Tävlings­instinkten som förr fick utlopp på fotbollsplanen är nu inriktad på att leverera bra resultat på aktie­marknaden.
– En stor del i att jag investerar i små bolag är just för att få den här kicken. Där kan kursen röra sig 20 till 25 procent på en dag. Med det sagt investerar jag aldrig pengar som jag inte kan förlora och har ett system där jag regelbundet säljer för det värde som jag har investerat.
– Jag skulle aldrig äventyra något. Vårt pensionssparande är mer långsiktigt, och är placerat i fonder.

Frihet att sluta

Efter framgången i Aktie Manager blev Lars rekryterad till Aftonbladets nystartade börs­panel, men under våren kände han att han saknade både den tid och engagemang som krävdes för att följa börsen i detalj, och lämnade panelen. Den tiden kan nu läggas på hans eget aktiesparande där den långsiktiga målsättningen är att ge sig själv och familjen möjlighet att påverka sina liv.
– Jag älskar mitt jobb som tandläkare och kommer säkert fortsätta efter att jag blir pensionär, men precis som att jag länge hade en dröm om att driva eget så vill jag också vara fri att kunna sluta när jag vill. Om jag vill. Den friheten kan jag få med hjälp av aktier.

Upptäck mer