Annons

Annons

Generna gör vissa till kariesbarn

Genetiska brister i immunsystemet förklarar varför vissa barn får svårbehandlad karies, visar ny forskning gjord i Umeå.

Vissa genetiska brister gör barnen känsliga för bakterier i munnen. Det visar forskning som Nicklas Strömberg, professor vid Umeå universitets institution för odontologi har gjort tillsammans med sin forskargrupp.
Tidigare har de visat att högriskbarnen också bär på en mer virulent variant av kariesbakterien Streptococcus mutans.
Under fem år har forskarna följt drygt 450 barn i Västerbotten. Bland annat har de gjort genetiska analyser av salivprov och kindskrap och delat upp barnen i olika riskgrupper beroende på humana och bakteriella genvariationer.
Ungefär 20 procent av alla barn i Sverige anses vara högriskbarn vad gäller karies. De bär på en annan genetisk uppsättning av salivproteiner än barn som inte har hög risk. De utvecklar lätt karies även om de äter bra och sköter sin munhygien. Det gör dem svårbehandlade.
Forskarna hoppas att den nya kunskapen kommer att göra det lättare att identifiera högriskpatienter när de är unga och behandla deras karies tidigt. På sikt kan det även bli möjligt att komplettera immunförsvaret för att förebygga riken.
Den nya studien har publicerats i tidskriften EBioMedicine. 
Janet Suslick

Upptäck mer