Global hälsa och förebyggande tandvård har intresserat Peter Carlsson under hela yrkeslivet. Efter tandläkarexamen 1980 deltog han i ett profylaxprojekt i Polen.
1988 lade han fram sin doktorsavhandling om kariesbakteriernas utbredning, men istället för att skaffa sig en traditionell postdoktjänst, åkte han till Seychellerna och arbetade som tandvårdslärare i tre år.
På Seychellerna utbildade han ”dental therapists” – tandhygienister som även får göra fyllningar och extrahera tänder.
– Jag var den enda tandvårdslärare i landet och utbildade en grupp på sex personer.
Många resor
Andra jobbresor under årens lopp har gått till Indonesien, Moçambique och länder i Latinamerika.
![](https://i0.wp.com/www.tandlakartidningen.se/wp-content/uploads/2017/02/Carlsson07-1.jpg?resize=150%2C150&ssl=1)
Peter Carlsson
– Karriären har inte varit traditionell, men jag har ändå varit karriärmedveten. Livet är för mångfacetterat för att jag skulle fastna i forskarbanan.
Nyfikenhet och viljan att ta reda på hur saker och ting hänger ihop har varit det som har avgjort Peter Carlssons val.
– Jag sysslar med sådant som jag tycker är kul. Det är väl ingen dålig drivkraft? Det är inte så äventyrsfyllt i dag som en gång i tiden, men drivkraften är den samma.
Jobbar med världshälsoorganisationen
Parallellt med forskningsresorna har Peter Carlsson arbetat vid WHO CC, ”WHO Collaborating Centre for Education, Training and Research in Oral Health”, världshälsoorganisationens samarbetspartner vid Malmö högskola.
Han var med när centret startades i Malmö 1987. Sedan dess har han jobbat i varierande omfattning med WHO CC. För tio år sedan blev han föreståndare.
Centrets viktigaste uppgift är att driva en databas med uppgifter om tandhälsan i världen. Databasen heter ”Country/Area Profile Project” (Capp) och startades 1995.
Tandhälsa och ekonomi
Capp samlar in och registrerar statistik om tandhälsan i världens länder och sprider data internationellt.
– Tandhälsan hänger ihop med den ekonomiska utvecklingen som sker på många håll i världen. Fattigdomen minskar och i samband med det går karies ned. Vi kan se det i Capp.
Han har förstås en förhoppning om att förbättra tandhälsan, men det sker inte i ett vacuum, menar han.
Den ekonomiska utvecklingen måste nå ett stadium där det är möjligt för en befolkning att ta till sig vad profylax går ut på, annars kommer inte förbättringarna till följd av ett tandhälsoprojekt att bestå.
Läs mer om Peter Carlsson och WHO CC i Tandläkartidningen nummer 3 2017, ute den 23 februari.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.