Annons

Annons

Grov oaktsamhet kostade dyrt

Svenskan tog studielån för att studera medicin i Bulgarien men uppgav för Borås tingsrätt att hon egentligen läste till tandläkare. Hon dömdes för vårdslöst bidragsbrott till sammanlagt drygt 23 000 kronor.

Kvinnan tog studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att läsa till läkare på Medical University Sofia i Bulgariens huvudstad Sofia. I studieförsäkran uppgav hon också att hon läste på läkarprogrammet.
I förhör har hon berättat att när hon väl var på plats vid universitetet fick hon veta att det var fullt på läkarprogrammet, men att hon kunde börja på tandläkarprogrammet och byta efterhand. Programmen hade samma kursinnehåll under det första året.
Eftersom hon hela tiden trodde att hon när som helst skulle få byta program, uppgav hon inget om ändrade förhållanden till CSN, enligt hennes berättelse i domen.
Sammanlagt fick hon studiemedel på 203 492 kronor under läsåret 2016/2017.
Vårdslöst bidragsbrott
Tingsrätten har slagit fast att studenten har lämnat oriktiga uppgifter både i ansökan om studiemedel och i en senare studieförsäkran.
Det är inte visat att studenten hade uppsåt till bidragsbrott, enligt tingsrätten. Men hon visade grov oaktsamhet genom att inte skaffa sig en uppfattning om vilka uppgifter hon borde ha lämnat. Därför har hon dömts till vårdslöst bidragsbrott.
Kvinnan dömdes till 80 dagsböter på sammanlagt drygt 23 000 kronor och har även fått betala för rättegångskostnader på drygt 6 000 kronor.
Larmade CSN
Bakgrunden är att en handläggare larmade CSN efter att ha misstänkt ett förfalskat antagningsbevis till Medical University Sofia inför höstterminen 2017.
CSN genomförde då en kontroll av samtliga personer som fått studiemedel för studier vid skolan under läsåret 2016/2017.
Janet Suslick

Upptäck mer