Annons

Annons

Hallands tandvårdschef lämnar sitt uppdrag

Bristande samsyn och olika uppfattningar om hur verksamheten bör bedrivas ledde till att Per Engstrand lämnade sitt uppdrag som chef för Folktandvården Halland.

Efter tre år på tjänsten arbetade Per Engstrand den 15 mars sin sista dag som chef för Folktandvården Halland. Dagen efter blev personalen informerad om att han slutat.
– Efter en tids dialog har jag fattat beslut om en förändring i ledningen och vi har kommit överens om att Per lämnar sitt uppdrag, säger Kaarina Sundelin, förvaltningschef för närsjukvården i Region Halland.
I Halland är folktandvården organiserad inom närsjukvården tillsammans med primärvården.
– Vi måste ha en gemensam bild av vad detta innebär. Det handlar även om samsyn i olika övergripande strukturer och frågor. När det inte fungerar kan man behöva gå skilda vägar oavsett vilken verksamhet eller organisation det gäller, säger Kaarina Sundelin.
Per Engstrand berättar att han har upplevt att tandvårdens frågor överskuggas av primärvårdens problem och tycker att det finns utmaningar i den gemensamma förvaltningen.
– Jag slutar nu eftersom det saknas förutsättningar för ett förtroendefullt samarbete mellan mig och Kaarina Sundelin. Vi har framför allt haft olika uppfattningar kring hur man bäst bedriver kompetensutveckling och hur vi ska kunna stärka medarbetarna och varumärket Folktandvården Halland, säger han.
Han tycker att åren som chef för folktandvården har varit spännande, lärorika och utvecklande, och att det finns en oerhörd kraft och arbetsglädje bland medarbetare och chefer.
Gunnar Eriksson, tidigare tandvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, blir tillförordnad chef under resten av året, och rekryteringen av en ersättare ska starta innan sommaren.
Stefan Nordström, ordförande för Tjänstetandläkarna i Halland, tror att det kan ta tid att hitta en lämplig person för tjänsten. Han poängterar att detta bör vara en tandläkare som förstår hela verksamheten.
– Det känns lite förhastat att Per Engstrand får gå. Han är en kunnig man och jag tror att han kunde ha blivit en bra tandvårdschef om han hade fått fortsätta. Han hade ambitioner och brann för Folktandvården Halland.
Per Engstrand avslutade sin anställning den sista mars, och har de närmaste planerna klara.
– Nu ska jag fokusera på vårbruket och potatisodlingen på vårt lantställe i Glommen. Sen får vi se om det dyker upp någon ny spännande utmaning inom yrkeslivet till hösten när mörkret och kylan kommer åter.

Upptäck mer