– Vi har tidigare samlat data om barn, men det är första gången vi gör den här typen av uppföljning på patienter i alla åldrar, säger Pia Gabre, cheftandläkare på Folktandvården Uppsala län.
Bokslutet omfattar uppgifter om sammanlagt 131 000 patienter och 326 686 patientbesök 2016. För att kunna följa utvecklingen har uppgifter även sammanställts åtta år bakåt i tiden.
Bättre tandhälsa
– Det är överraskande att det har blivit en så stor förbättring av tandhälsan på så få år. Karies har minskat ganska ordentligt i alla åldrar utom bland personer över 80 år. Samtidigt har de äldsta fått betydligt fler tänder, så det är ett ganska bra resultat för dem också, säger Pia Gabre.
2016 var det drygt 78 procent av alla folktandvårdspatienter mellan 50 och 59 år som inte hade manifest karies i Uppsala län, jämfört med knappt 69 procent för nio år sedan. Samma trend finns för de andra åldersgrupperna även om siffrorna varierar.
Antalet fyllningar som görs har minskat mer än antalet kariesangrepp. Pia Gabre tror att det beror på att fyllningarna har bättre kvalitet eller är mindre i storlek.
Fler bettskenor
– Vårdpanoraman har förändrats. Vi fyller färre tänder, gör färre extraktioner och gör färre avtagbara proteser, men vi gör fler bettskenor i alla åldersgrupper utom 7 till 19 år.
Det görs fler sjukdomsbehandlande åtgärder och fler förebyggande behandlingar.
– Vi ger relativt mycket sjukdomsbehandling till dem som är friska. Det behöver vi ändra på, säger Pia Gabre.
– För nio år sedan var det främst yngre personer som fick förebyggande tandvård, nu får personer över 60 år klart flera sådana behandlingar. Det är bra, eftersom det är de äldre som har störst risk.
– Vårdpanoraman har förändrats. Vi fyller färre tänder, gör färre extraktioner och gör färre avtagbara proteser, men vi gör fler bettskenor, säger Pia Gabre.
Annons
Annons