Annons

Annons

Han blir privattandläkare på nytt sätt

Jacob Håkansson är verksamhetsansvarig tandläkare inom Praktikertjänst – men inte aktie­ägare. Han är en av de första anställda inom bolagets nya verksamhetsform PTJ Dental.

Jacob Håkansson tog tand­läkar­examen från Karolinska institutet för knappt tre år sedan. Efter ett par år inom folktandvården funderade han på att bli privattandläkare, men tvekade.
– Jag funderade på om jag var redo att ta steget att driva eget, men var tveksam till att köpa in mig. Det kändes lite för stort, men sedan dök detta upp som ett lagom mellansteg.
Sedan oktober förra året är han anställd som verksamhetsansvarig tandläkare på PTJ Dental Kungsgatan 48 i Stockholm.
– Jag har trivts superbra sedan första veckan.

Stöd av erfarna kollegor

Han är nöjd med anställningsvillkoren, trivs med sin tandsköterska Helene Fredriksson och kan påverka sin kliniska vardag på ett annat sätt än när han arbetade inom folktandvården.
Att arbeta ihop med en erfaren tandsköterska som känner alla patienter och har fungerande rutiner gör att vardagen löper på.
När han behöver stöd i odontologiska frågor finns det två erfarna tandläkare som driver sina verksamheter på samma mottagning. Vad gäller exempelvis ekonomi, investeringar och patienttillförsel får han stöd från PTJ Dental.
– Att anställas som verksamhetsansvarig tandläkare är ett bra sätt för folk i min ålder att känna sig trygga och våga ta steget till privattandvården.

”När man planerar väl, blir ekonomin bättre. Det är kul!”

Han upplever att han tar mindre risk och är mindre bunden jämfört med att bli aktieägare.
Sedan han började inom PTJ Dental har han fått större inblick i verksamhetens ekonomi.
– Jag ser hur små justeringar kan förbättra utfallet. När man planerar väl, blir ekonomin bättre. Det är kul!

Aktieägare med eget kostnadsställe

Om han kommer att bli aktie­ägare med ett eget kostnadsställe i Praktikertjänst senare är för tidigt att säga.
– Det fungerar så bra nu att det inte är självklart. Jag fortsätter nog ett antal år till i det här formatet, säger han.
På sikt kan det hända att han tar över ett kostnadsställe för att kunna styra över överskottet på ett annat sätt.

Investeringar och utbildning

Så länge han är anställd går överskottet, om det blir något, till Praktikertjänst. Bolaget har inget bonussystem och det är ledningen för PTJ Dental som bestämmer över investeringar och utbildning.
– Får jag igång ett bra tempo och ekonomi vill jag kanske bestämma över vilka investeringar som ska göras. Jag vill kanske ha högre lön, gå kurser utomlands eller ha mer semester, säger han.

Känner alla patienter

Jacob har tagit över patienter från tandläkaren Cecilia Tellgren, som var aktieägare men som överlät sin verksamhet till PTJ Dental för att återgå till folktandvården. Att ”hennes” sköterska Helene Fredriksson, som känner alla patienter, är kvar underlättar naturligtvis för Jacob. Många av patienterna har gått på mottagningen länge.
– De har en nära relation till ”sin” mottagning och hälsar honom välkommen, berättar ­Helene.
Samarbetet mellan Jacob Håkansson och Helene Fredriksson fungerar bra.
– Jag kände från början att det skulle gå bra, men det har gått över förväntan. När man jobbar nära ihop är det viktigt att det fungerar, säger Helene.

Bröt armen

För hennes del påverkas inte arbetssituationen av hans anställningsvillkor.
Det började bra men hade kunnat gå hur som helst. Två veckor efter att Jacob Håkansson började som privattandläkare bröt Helene Fredriksson armen. Det hände på en söndag. På måndag morgon gipsades hon på sjukhuset och på eftermiddagen var hon på jobbet.
– Jag blev väldigt imponerad av arbetsmoralen, säger Jacob.
– Det var lite lugnare i början. Det var bra, för jag kunde inte köra på till 100 procent, men jag kunde boka in patienterna och presentera dem för ­deras nya tandläkare. Det kändes viktigt, säger Helene.

”Här behöver jag bara komma överens med Helene, och om vissa saker med de andra på mottagningen.”

Jacob har vuxit upp i en tandvårdsfamilj. Hans pappa är tandläkare och mamma tand­hygienist.
Han uppskattar friheten att påverka den kliniska vardagen: vilka material han använder, vilka arbetstider han har, när det ska bli rast. Det är en stor fördel att kunna jobba in en dag om man planerar för det.
– Det är jättestor skillnad ­jämfört med folktandvården. Här behöver jag bara komma överens med Helene, och om vissa saker med de andra på mottagningen, säger han.
Han har också större ansvar och måste lösa fler problem själv, men sammantaget upplever han det som en sundare arbets­miljö.
Janet Suslick

Upptäck mer