Annons

Annons

Han gillar tempo i vardagen

Föreläsningar på Karolinska institutet på dagen och några timmars trumpetövning på kvällen på musikhögskolan. Det är vardagen för blivande tandläkare Jonathan Stribrny.

Jonathan Stribrny läser andra terminen på tandläkarprogrammet på Karolinska institutet (KI). Samtidigt går han kandidatprogrammet i jazz med trumpet som huvudinstrument på Kungliga musikhögskolan (KMH) på halvtid och har tre terminer kvar.
– Oftast åker jag direkt till musikhögskolan efter mina föreläsningar på KI. Försöker öva trumpet tre timmar om dagar. Det blir långa dagar, men det fungerar bra, berättar han.
Drömmen är att kombinera jobbet som tandläkare med musiken i framtiden.
“Studierna går toppen”
Jonathans mamma, Hege Stribrny Svendsen, är privattandläkare i Mantorp i Östergötland, så han hade en inblick i yrket när han sökte tandläkarutbildningen på KI.
– Jag har alltid varit sugen på att bli tandläkare och när jag träffade etablerade jazzmusiker som även jobbade inom vården, kände jag att det kunde vara möjligt att kombinera yrkena och sökte in till KI.
– Jag stortrivs på KI och studierna går toppen. Längtar så mycket tills vi får börja på kliniken. Har assisterat min mamma på hennes klinik i många år och älskar hantverket och människomötet inom tandläkaryrket.
Det gäller att planera dagarna, och det kan bli ganska mycket ibland.
– Som tur är gillar jag när det är lite tempo i vardagen, säger Jonathan.
Nya skivor och spelningar
Under våren kommer det att bli en hel del musik. Jonathan Stribrny spelar i flera band. Ett av dem, New Scandinavian Roots, har precis släppt sitt debutalbum, “2nd Time”, på eget bolag. I februari släpps det även på Spotify och Itunes.
– Vi håller på att boka vår releaseturné. Vi har kontakt med jazzklubbar både i och utanför Sverige och är väldigt sugna på att komma ut och spela lite i Europa.
Jonathan är även aktuell i ett annat band, Ingo, som spelar jazzpop. Även Ingo har nyligen släppt en skiva och kommer att spela på flera ställen i Stockholm under våren, bland annat på Teater Lederman den 25 februari och på Fasching den 30 april.
Janet Suslick

Upptäck mer