Annons

Annons

Han satsar på Seskarö

På Seskarö i Haparanda skärgård har den tyske tand­läkaren ­Daniel Look inrättat sin klinik. Här tar han emot ­patienter från en stor del av Norr­botten, och siktar på att även bygga upp ett patient­boende. Men det var lugnet som fick honom att flytta hit.

På den unika skärgårdsön i norr fann Daniel Look hemkänsla. Sedan i vintras tar han emot patienter från en stor del av Norrbotten, med förhoppningen att kunna bygga upp ett patient­boende i anslutning till kliniken.

Deniel Look


Daniel Look
Yrke: Privattandläkare med verksamhet på Seskarö i Haparanda kommun.
Ålder: 37 år.
Familj: Hustru.
Bor: Villa på Seskarö.
Fritidsintressen: Vattensporter av olika slag, att vara ute i naturen, ”meka” med bilar.
Musiksmak: Bred. Lyssnar på nästan allt från klassiskt till hårdrock. Men ”tango argentino” är något av en favorit – dansar med hustrun.


– Men jag får ta det lite i omgångar efter att ha investerat rätt mycket för att komma igång, säger Daniel Look när han visar runt först på kliniken och sedan på ön.
Kliniken – i slutet av den långa bygatan – finns i ett stort, vackert 1800-talshus som varit lite av varje genom åren: lanthandel, bibliotek, företagslokaler.
Ön har en fascinerande historia och är unik genom att vara en livskraftig skärgårdsö i norr med lanthandel, skola och omkring 500 fasta invånare.
Daniel stannar till vid det gamla färjeläget på fastlandssidan. Blickar bort mot bron som gav Seskarö en fast förbindelse på 1970-talet.
– När jag åker över bron så får jag alltid en hemkänsla som jag saknat tidigare i livet, säger han.
Daniel Look utbildade sig till tandläkare i Tyskland, där han växte upp, och hade sedan planer på att etablera sig i Australien.

Saknas patientperspektiv

Men legitimationsprocessen där var för kostsam och i stället rekryterades Daniel för sex år sedan till Folktandvården Norrbotten med arbete i främst Haparanda men även Älvsbyn.
En tysk karriär var aldrig aktuell.
– Nej, det är mycket med Tyskland som jag ogillar och det gäller definitivt tandvården med hierarkier och fokus på att sälja vård. Det saknas ett patientperspektiv där som jag upplever finns i den svenska modellen, med sin mix av offentlig och privat vård. Tyvärr fungerar det inte fullt ut i Sverige genom den personalbrist som många vårdgivare brottas med – inte minst här i Norrbotten.

Atmosfär och lugn

Daniel Look köpte en praktik som Karl Keisu drivit i Haparanda i många år. Men i de lokalerna fanns små möjligheter att förändra utformningen för att passa det tänkta behandlingskonceptet, och dessutom hade Daniel redan blickarna riktade mot ön, där han själv också bor.
– Det är lite av kärnan i min satsning att försöka sprida den atmosfär och det lugn som finns här på ön. Men samtidigt är jag är glad över att mycket av Kalles anda när det gäller omsorg om patienten och noggrannhet finns kvar i verksamheten, säger Daniel.

Nära till Haparanda och Kalix

Vilka har reaktionerna varit kring ö-etableringen?
– Blandade, får man nog säga. Öborna här är positiva. Mest undrande har en del tandläkarkolleger varit som tycker att det ligger lite avsides. Men det är faktiskt bara runt en mil ut till E4:an och då nära till både Haparanda och Kalix.
Patienter har han inte behövt söka upp direkt. Med det stora vårdbehov som finns i Norr­botten har även långväga patienter från Luleå och Piteå sökt sig till Skärgårdstandläkaren på Seskarö.

”Med vetskap om vakansläget i hela östra delen av Norrbotten så bävar jag för hur det kommer att se ut om 5–10 år.”

– Det är problematiskt redan nu med att folktandvården inte hinner med den vanliga vuxentandvården. Men med vetskap om vakansläget i hela östra delen av Norrbotten så bävar jag för hur det kommer att se ut om 5–10 år, säger ­Daniel Look.
Skärgårdstandläkaren öppnade i december och vid sin sida har Daniel Look haft tandsköterska och receptionist. I höst börjar två tandhygienister sina anställningar och förhoppningen är att också rekrytera minst en tandläkare.
– Ett tandläkarpar vore idealiskt, säger ­Daniel Look.

Chairside CAD/CAM-teknik

Vårdkonceptet har drag av ”old school” – ett kliv bort från teamtandvården.
– Jag arbetar mycket med att skapa förtroende hos patienten och brukar inleda med att vi sätter oss ner i lugn och ro i eget rum, där vi kan diskutera vårdbehovet och jag kan presentera olika lösningar. Jag försöker utgå från att varje åtgärd, om än nödvändig, är en skada för tanden.
– På folktandvården upplevde jag mer och mer att fokus blev på kompositfyllningar. Nu får jag helt andra möjligheter att arbeta med protetiska ersättningar och framställer kronor med chair­side CAD/CAM-teknik.

Skjutlådor från sterilen

Daniel Look visar hur miniförråd med utdragbara lådor för material som används sällan finns i båda behandlingsrummen. Ett hörnrum med steril gör också att material därifrån kan lämnas till rummen genom skjutlådor. Allt för att und­vika ”spring” och skapa en lugn miljö.
I ett tredje rum har Daniel en tandteknisk del, med möjlighet att bygga om till ännu ett behandlingsrum med fokus på operationer om verksamheten utvidgas.

Fjärrstyra fräsen

Med inriktningen får Daniel Look möjligheter att förena sina intressen med patientarbete och teknik.
– Handlar det om protetik som är mer tids­krävande eller komplicerad så har jag ett väldigt bra samarbete med en tandtekniker från Skåne som delar min filosofi att verkligen försöka hitta lösningar även i krångliga fall. Med dagens teknik – exempelvis med möjligheter att fjärrstyra fräsen – är inte heller avståndet något hinder.

”Att ha hittat den hemkänslan efter att ha sökt den i hela livet är verk­ligen en förmån.”

Vad är speciellt för dig med Seskarö?
– Det är atmosfären som helhet. Lugnet. ­Närheten till naturen. Här känner jag mig hemma oavsett om det handlar om gemenskap i motor­klubben eller vårvintern som är fantastisk med skidturer runt ön. Att ha hittat den hemkänslan efter att ha sökt den i hela livet är verk­ligen en förmån.

Upptäck mer