Annons

Annons

Hans bild från hemtandvården i Torekov fick juryn på fall

Anders Anderssons bild i Tandläkartidningen från hemtandvårdens besök hos Mats Gustavsson i Torekov, utsågs till ”bästa fotografi” när fackförbundspressens journalistpriser delades ut under torsdagen.

Frilansfotograf Anders Andersson tog emot priset för "årets fotografi" under Fackförbundspressens dag.

Foto: Ingrid Helander

Som en av tre nominerade finalister kammade frilansfotografen Anders Anderssons bild slutligen hem fackförbundspressens pris för bästa fotografi under Fackförbundspressens dag. Motiveringen löd bland annat: ”Scenen är, i all sin vardaglighet, mångfacetterad – vårdgivare och vårdtagare, makt och tillit, styrka och skörhet.”

Vinnarbilden är det första bildjobbet som Anders Andersson, boende i Åled utanför Halmstad, gjort för Tandläkartidningen. Men kanske inte det sista.

Grattis! Hur känns det?

– Det var omtumlande. Jag hade verkligen inte räknat med att vinna och hade inte förberett något att säga, men det var väldigt roligt!

Berätta lite om bilden!

– Vi var hemma hos Mats Gustavsson som skulle få tandvård i hemmet, där vi hade fått okej att fota under ingreppet. Det var lugnt och fint, men lite svårjobbat eftersom det var ganska trångt. Då jag inte ville vara i vägen försökte jag hålla mig på avstånd men ändå komma nära. I den här typen av nyhetsreportage brukar jag inte jobba med blixt utan förlita mig på det naturliga ljuset. Här föll ljuset från tandläkarens instrument fint på Mats ansikte.

Bilden på Mats Gustavsson som får hjälp av tandläkaren Shqipe Havolli Bala och tandsköterskan Biljana Cancar finns i reportaget "När tandläkaren kommer hem" som publicerades i Tandläkartidningen nummer 9, 2023. Du hittar den också på sajten.

Foto: Anders Andersson

Juryns motivering

”Bilden är visuellt journalistiskt berättande när det är som bäst – när känsla och innehåll går före en driven estetik eller teknik. Scenen är, i all sin vardaglighet, mångfacetterad – vårdgivare och vårdtagare, makt och tillit, styrka och skörhet. Mötet mellan offentlig sektor och den enskilda människans utsatthet skildras varsamt med ett avskalat bildspråk.”

Förstod du direkt att det var en vinnarbild?

– Nej, i ärlighetens namn tänkte jag inte så mycket på bilden efter att jag hade tagit den, så när den först blev nominerad och sedan vann Fackförbundspressens pris för ”årets fotografi” blev jag väldigt överraskad. Men när jag såg den stort på skärmen vid prisutdelningen insåg jag att den är väldigt bra.

Brukar du fota tandläkare och tänder?

– Mycket sällan, men av en slump har det faktiskt blivit några tandvårdsrelaterade jobb den senaste tiden. Förutom reportaget från hemtandvården har jag fotat osynliga tandställningar och en tandsköterska till två andra jobb.

Fackförbundspressen

Fackförbundspressens journalistpriser delas ut varje år i flera kategorier, bland annat bästa fotografi.

 

Föreningen Fackförbundspressen samlar tidningar utgivna av organisationer inom LO, Saco och TCO som har en redaktionellt självständig ställning. Föreningen har i nuläget 33 medlemstidningar.

Upptäck mer