Annons

Annons

”Höj kompetensen i barntandvården”

Stockholms läns landsting bör höja kraven på tandläkare som utför allmän barntandvård. Det framgår av en utredning som landstinget låtit göra.

Utredaren Thomas Modéer, professor i pedodonti, kommer bland annat fram till att många tandläkare saknar särskild utbildning i barntandvård. I en enkätstudie som besvarades av 640 tandläkare svarade 36 procent av de offentligt anställda tandläkarna och 32 procent av de privat anställda tandläkarna att de inte hade gått någon kurs i barntandvård efter sin examen.
”Det finns anledning”, skriver Thomas Modéer, ”att överväga ett krav på att tandläkarna har genomgått kurs i barntandvård de senaste tio åren för att bli godkänd vårdgivare i allmän barn-och ungdomstandvård”.
Dessutom anser utredaren att landstinget bör införa kravet att vårdgivaren redovisar sin erfarenhet och kompetens inom barntandvård till exempel i öppna jämförelser på webben.
Utredaren har också kommit fram till att många remisser inom barn- och ungdomstandvården skickas till specialisttandvården i onödan. Därför får landstinget rådet att utforma tydligare riktlinjer för remittering.
Läs utredningarna här:
Uppföljning av remittering till specialisttandvård för barn och ungdomar i Stockholms län 2012
Uppföljning av vårdavtal för allmän barn- och ungdomstandvård

Upptäck mer