Fem år har gått sedan Gunilla Lenander började jobba på specialistkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I dag finns hon där hon två dagar i veckan.
– Jag känner mig mycket välkommen. Även om jag är äldre än många av mina kollegers föräldrar så är min känsla att vi är jämnåriga.
Delegationen för senior arbetskraft presenterade nyligen en delrapport som visar att många chefer uppskattar äldre medarbetare, men samtidigt är det många som anser att äldre är långsamma, obenägna att ta till sig förändringar och negativa till ny teknik.
– Man kan också se att de chefer som själva vill arbeta till hög ålder är mer benägna att underlätta för sina äldre medarbetare, jämfört med de chefer som inte vill arbeta till hög ålder, säger rapportförfattaren Kerstin Nilsson, professor i folkhälsovetenskap och epidemiologi samt docent i arbetsvetenskap vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad.
När Gunilla Lenander bytte arbetsplats hade hon jobbat 36 år på en av folktandvårdens kliniker i norra Stockholm. Hon trivdes bra med både patienter och kolleger, men såg fram emot att pröva något nytt. Sommarhuset vid Mälaren norr om Eskilstuna blev den nya plattformen för Gunilla och hennes make.
Vad tillför det kliniken att personalen är i många olika åldrar?
– De yngre sprider en ungdomlig känsla, men det är bra med äldre som kan vara ett stöd. Är det spridning i ålder blir det inte samma konkurrenssituation, de unga behöver inte jaga efter att vara bäst, säger Gunilla Lenander.
Någon tidpunkt för när hon ska sluta jobba har hon inte bestämt. Däremot planerar hon att snart börja ta ut sin pension och har därför bett om att bli timanställd.
– I sommar tänker jag vara ledig från midsommar till början av september. Kanske seglar vi ut i Östersjön.
”Det är bättre att ta de bitar där man kan avsluta lite fortare. Det är både trevligt och roligt om det är jag som får göra det.”
Gunilla Lenander tänker att hon inte längre ska ta på sig svåra fall där behandlingen kan ta två–tre år. Innan patienterna kommer tillbaka till henne kan de ha varit både på tandlossningsavdelning och kirurg.
– Det är bättre att ta de bitar där man kan avsluta lite fortare. Det är både trevligt och roligt om det är jag som får göra det.
Gå ner i arbetstid
Gunilla Lenanders närmaste chef är klinikchefen Birger Narby. Hans erfarenhet är att tandvården är väldigt angelägen om att äldre medarbetare, med den typen av erfarenheter och kunskaper som Gunilla har, kan fortsätta jobba om de så önskar.
– I regel försöker man hitta lösningar som passar båda parter. Som chef är det viktigt att vara flexibel och kunna anpassa verksamheten så gott det går efter önskemål om att till exempel gå ner i arbetstid eller ta ut ledighet. Mycket handlar om hur man lägger scheman, säger han.
Ekonomiskt fördelaktigt
För arbetsgivaren är det ekonomiskt fördelaktigt att ha äldre medarbetare som gått in i pensionsåldern. Avgifterna blir lägre och anställningsformen lösare. Birger Narby pekar på ytterligare en fördel.
– Äldre medarbetare är i en ålder där de oftast har ett mer stabilt familjeliv. När de är på jobbet kan de fokusera på det.
Birger Narby har själv fyllt 65 år och planerar att gå ner till deltid när han fyller 66.
Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Folktandvården Uppsala och ordförande i Folktandvårdsföreningen, är mycket angelägen om att ta tillvara äldre tandläkares kunskaper och erfarenheter.
– Vi tackar och tar emot varje timme vi kan få från våra pensionärer. Jag tror de flesta av oss inom folktandvården i landet gör allt vi kan för att underlätta för dem att arbeta vidare, säger hon.
Folktandvården Uppsala har totalt 167 tandläkare anställda, varav 19 är över 65 år. Drygt hälften av dem som uppnått pensionsålder är tillsvidareanställda, resten arbetar på visstidsförordnande eller är timanställda.
”De är lysande som handledare för våra nya kolleger.”
Gunilla Swanholm ser stora vinster för klinikerna om äldre medarbetare kan jobba kvar.
– De kan anpassa sina tider och är lysande som handledare för våra nya kolleger.
Just handledningen av yngre och nyanställda har ett stort värde, menar hon. Många kliniker har ett glapp i åldern från cirka 35 till 55.
– Tandläkaryrket är i viss mån ett hantverksyrke. De äldre har hunnit samla på sig mycket erfarenhet och kan ge värdefulla tips till de yngre.
Blandning av åldrar
Det är viktigt att ha en blandning av åldrar i personalen, framhåller Gunilla Swanholm. På välfungerande arbetsplatser spelar det ingen roll hur gammal du är.
– Jag minns när jag själv kom ut i yrket som 24-åring och blev kollega med någon som var över sextio år. Helt plötsligt blev tillvaron ålderslös. Det är fantastiskt med yrkeslivet och bra för våra yngre kolleger att få känna på den blandningen, säger Gunilla Swanholm.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.