Annons

Annons

Hon har valt att satsa stort

I osäkerheten under pandemin valde Kristina ­Malmström ett nytt karriärspår – trots ett tryggt chefsjobb. Med två Gävlekliniker, en som byggts upp från grunden och en förvärvad, har hon fått en flygande start som privattandläkare.

–Med minst 20 år kvar som tandläkare så vill jag ge fullt utrymme för entreprenören inom mig, säger Kristina när vi träffas på hennes nystartade klinik Tandhälsovården Lantmäteriet.
Efter en intensiv vår har de första tre behandlingsrummen av sex öppnat för patienter.
Under sommaren började en andra tandläkare, Maria Hållström, att jobba på kliniken och för egen del har Kristina Malmström fått möjligheter att ta emot patienter även under övergången till en nystartad klinik.

Kristina Malmström. Tandläkare Gävle

Kristina Malmström
Ålder: 45 år.
Aktuell: Startar Tandhälsovården med två kliniker i Gävle under det egna aktie­bolaget Tandläkare Kristina Malmström AB.
Bor: Villa i Furuvik utanför Gävle.
Familj: Sambo och fyra tonårsbarn, varav två egna.
Senaste vårdbesök: ”Kommer inte ihåg när jag tog bitewing på mig själv senast, men var på ett läkarbesök ganska nyligen där jag fick ett fantastiskt bemötande som inspirerade mig ytterligare kring hur jag kan bemöta mina patienter.”
Fritidsintressen: Träning av olika slag, resor.
Sommarledighet: ”Hade ingen planerad utan fullt arbete med nyöppnad klinik. Det blev några dagars ledighet i maj och en vecka i augusti efter att nya tandläkaren hunnit skolas in ordentligt.”


– Jag hade tagit höjd för att jag skulle behöva stå här i byggdammet och dirigera folk för att försäkra mig om att allt blev som planerat. Men byggprocessen flöt på otroligt bra och jag har kunnat jobba på heltid på min andra klinik, som jag under våren köpt av en kollega på Söderbacken i Gävle och som fått namnet Tandhälsovården Söderbacken.
– Så det har varit väldigt positivt i upp­starts­fasen att det inte bara har varit kostnader utan att jag har fått in bra med intäkter också, säger Kristina.
I en lugn del av Gävle, Olsbacka, som ändå är nära centrum, finns den nya kliniken. Ett långsmalt kontorskomplex där Tandhälsovården hyr in sig i markplan på den kortsida som vetter mot Gävles centrala delar.

”Kravlistan för lokalen för den nya kliniken var lång och täckte allt från läget till att det skulle vara markplan och en seriös hyresvärd.”

Mitt i byggnaden har Lantmäteriet sitt huvudkontor och på den andra sidan finns den lokala tingsrätten.
Halvtomma parkeringsytor utanför byggnaden signalerar pandemi med många som fortfarande jobbar hemifrån.
– Kravlistan för lokalen för den nya kliniken var lång och täckte allt från läget till att det skulle vara markplan och en seriös hyresvärd. Jag har nog kunna bocka av allt från den listan, säger Kristina Malmström om de kontorslokaler som nu omvandlats till klinik.

Finputsning i kliniken

Hyresvärden Castellum gjorde klart sina arbeten redan i slutet av mars, och Kristina Malmström lyfter fram att samarbetet fungerat mycket väl under hela byggprocessen.
– Allt sköttes oerhört professionellt. Sedan har min sambo gjort sig förtjänt av att bli kallad hjälte för finputsningen i kliniken – han har byggt all fast inredning i behandlingsrummen, sterilen och receptionen, säger Kristina med ett leende.

Sade upp sig från chefstjänst

Det har gått ungefär ett år sedan hon sade upp sig från en chefstjänst inom Folktandvården Gävleborg.
Karriären där var annars spikrak. Hon hade fått förtroendet att leda uppbyggnaden av en ny storklinik i Hudiksvall, som ett tydligt kompetenscentrum för folktandvården i norra delen av länet, och sedan uppdraget som chef över Slottstorget som är den stora kliniken i Gävle. Från 2017 var Kristina Malmström också en av medlemmarna i ledningsgruppen för Folktandvården Gävleborg.
Men när andra bevakade sin karriärposition under pandemin valde Kristina Malmström att göra tvärtom. På sociala medier har hon delat med sig av visionen för Tandhälsovården och beslutet att lämna ett tryggt och välbetalt jobb.
– Framför allt kände jag att mycket under ganska lång tid framöver skulle handla om att komma tillbaka till ett normalläge efter pandemin och väldigt lite om att utveckla verksamheten. Det var inte riktigt det som passade mig efter att ha jobbat mycket med utvecklingsprojekt som det i Hudiksvall.

”Det kändes inte riktigt som att det skulle bli utrymme för att prioritera den delen, med så mycket runt pandemin.”

– Att få bygga vidare på den verksamhet på Slottstorget som den tidigare klinikchefen Lars Wetterberg präglat var en förmån. Jag hade sett framför mig att stödja unga kolleger i början av deras karriärer – att få dem att nischa sig och komma framåt i karriären. Det kändes inte riktigt som att det skulle bli utrymme för att prioritera den delen, med så mycket runt pandemin.
Tillströmningen av patienter har varit över förväntan. Kristina Malmström har fått bromsa planerna något på marknadsföring mot de arbetsplatser som finns i närområdet, i väntan på att kollegan börjar jobba.
Mycket av marknadsföringen har kanaliserats via sociala medier, där Kristina tror att det ­varit förtroendeskapande att med bilder lyfta fram medarbetarna och klinikbygget.
– Det är uppenbart att pandemin skapat en vårdskuld och det handlar dels om patienter som inte får en tid hos folktandvården, dels om pati­enter som inte aktivt sökt vård på kanske 5–10 år och nu har behov av behandling.

Större terapiplaneringar

– Den senare gruppen är faktiskt inte så homogen utan det är både patienter med lite sämre ekonomi och personer med stabila ekonomiska förhållanden. Ofta krävs en hel del arbete av tandhygienist med förebyggande vård eller av mig med att göra större terapiplaneringar med kronor, broar och proteser, säger Kristina.
Hon är tydlig med att den verksamhet som byggs upp ska vara unik ur både patient- och medarbetarperspektiv.
Bemötande och service ska vara av högsta klass. Patienten ska ges tid – oftast sätts en timme upp för undersökning med ­inriktningen att så långt det är möjligt klara färdigbehandling under samma besök. Medarbetare ska ges de bästa odontologiska utvecklingsmöjligheterna.

Kalifornisk tandläkarlegitimation

Kristina Malmström kan hämta inspiration och kunskap från en karriär som spänner över både offentlig och privat tandvård. Hon har till och med en kalifornisk tandläkarlegitimation.
– Jobb som tandläkare i USA var en dröm jag hade då som 25-åring. Att man hört att det skulle vara svårt att fixa alla tester för att få licensen triggade mig till att vilja göra det.
Efter fyra år med två teoretiska prov och två praktiska nådde hon målet 2004.

”Inför de praktiska proven gick jag förberedande utbildningar på UCLA, University of California Los Angeles.”

– Det var en fantastisk resa och erfarenhet att genomföra och klara dessa utbildningar och tester – det är inte många svenska tandläkare som lyckats.
– Jag gjorde så att jag pluggade själv­ständigt hemifrån för att klara de teoretiska proven, Natio­nal board dental exams, för att tenta av på plats i USA. Inför de praktiska proven gick jag förberedande utbildningar på UCLA, University of California Los Angeles, säger Kristina och ler åt minnena från början av karriären.
Hon pekar på att hon har nytta av erfarenheter från både offentlig och privat tandvård.
– Det finns bra delar från folktandvården som jag vill använda mig av som privattandläkare, som att ta fram bra strukturer för exempelvis hygien och kvalitetsarbete. Men det finns också områden där privattandvården leder utvecklingen och där jag vill vara en del av den – inte minst med möjligheterna till vidareutbildning och att växa i det odontologiska, säger Kristina Malmström.

Bra samverkan mellan privattandläkare

Hon har även tidigare under en kortare period fram till 2007 varit verksam som privattandläkare i Gävle.
– Sett så här i efterhand var det fel tillfälle i livet, med små barn hemma. Nu kan jag verk­ligen satsa fullt ut på klinikerna och jag älskar mitt jobb, så tid och energi kommer inte att vara något problem.
– En annan aspekt är att jag nu har en helt annan odontologisk grund att stå på. Erfarenhet som byggts upp under åren gör att jag vet vad jag kan och vill som tandläkare, säger Kristina Malmström.
Trots sin relativa storlek med drygt 100 000 invånare i kommunen är tandvårdsmarknaden förhållandevis småskalig i Gävle. Smile finns exempelvis i grannkommunen Sandviken, men inte i Gävle.
– Jag märker redan att det finns en bra samverkan mellan privattandläkare i stan och det känns väldigt positivt.
Hur vill du att dina kliniker ska utvecklas?
– Här på Lantmäteriet kan vi växa till sex behandlingsrum och där bedömer jag att tre tandläkare och två tandhygienister kan vara lagom och totalt ett tiotal medarbetare, en lämplig klinik­storlek enligt mig. Söderbacken, med två behandlingsrum och en mindre, relativt väl­sanerad patientstock, kommer jag att sköta själv på deltid. Och får jag riktigt blodad tand är det inte omöjligt att det blir fler kliniker under Tandhälsovårdens paraply framöver.

Upptäck mer