Annons

Annons

Journalanteckningar försvann vid uppgradering

Plötsligt var journalanteckningarna borta. Nu gör Folktandvården Gävleborg en lex Maria-anmälan om programfelet i den elektroniska patientjournalen.

– Det är allvarligt och oacceptabelt att skrivna journalanteckningar bara försvinner, säger Bengt Vikman, cheftandläkare vid Folktandvården Gävleborg.
Problemet i det digitala journalsystemet T4 uppstod den 3 februari när programvaran uppgraderades. Tio dagar senare märkte personal att journalanteckningar saknades.
– Vi håller på att kartlägga omfattningen och det blir en hel del merarbete när vi får försöka uppdatera journaluppgifter i efterhand. Det är specialisttandvården vid Gävle sjukhus som drabbats, men jag kan inte utesluta att felet även påverkat allmäntandvården, säger Bengt Vikman.
Uppgraderingen av programvaran, som Folktandvården Gävleborg var först att använda, har nu dragits tillbaka. I lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen betonas att vårdpersonalen måste kunna lita på sitt journalsystem.
– Det är grundläggande för patientsäkerheten. Vi har nu förstärkt våra säkerhetsrutiner med nya direktiv om att personalen även manuellt måste säkra journalanteckningar, säger Bengt Vikman.
 

Upptäck mer