Annons

Annons

”Katastrof för Tandläkarförbundet”

Det är en katastrof för Tandläkarförbundet om privattandläkarna försvinner från förbundet över en natt vid årsskiftet.

Det sade Kenth Nilsson, ordförande i Tjänstetandläkarna (TT) vid Tjänstetandläkarnas ordförandekonferens den 25 november.
Hur kan privattandläkare under en övergångsperiod erbjudas medlemskap i Sveriges Tandläkarförbund medan en långsiktig lösning planeras? Det var den stora frågan som diskuterades vid TT:s ordförandekonferens i Stockholm.
Bakgrunden är att Privattandläkarna (PT) meddelade den 3 oktober att de från årsskiftet endast kommer att organisera företag.
Eftersom Tandläkarförbundet inte organiserar enskilda tandläkare, utan endast tandläkare som är medlemmar i TT, PT, Sveriges odontologiska lärare (SOL) och Tandläkarförbundets studerandeförening (Stud), är PT:s organisationsförändring problematisk för Tandläkarförbundet.
– Konsekvenser blir att man plötsligt slänger ut 3 000 medlemmar från Tandläkarförbundet, sade Kenth Nilsson.
Tandläkarförbundet behöver tid att komma fram till en långsiktig lösning på hur privattandläkarna ska kunna delta i Tandläkarförbundets arbete. Därför har TT:s styrelse diskuterat en möjlighet till tillfälligt medlemskap i TT, berättade Kenth Nilsson.
Privattandläkare skulle kunna erbjudas medlemskap under högst ett år i temporära avdelningar inom TT. Utgångspunkten är att avgiften blir 4 596 kronor per år, samma som för tjänstetandläkare som är medlemmar i TT. Privattandläkarna får som medlemmar i de tillfälliga avdelningarna begränsad medlemsservice.
Fullvärdiga medlemmar blir de endast om de istället blir medlem i TT:s ordinarie avdelningar.
Inget beslut togs i frågan vid TT:s ordförandekonferens.


Upptäck mer