Annons

Annons

Kristdemokrater får ansvaret för social- och sjukvårdspolitiken

Sveriges nya statsmister Ulf Kristersson (M) har nu presenterat sin regering. Jakob Forssmed (KD) blir socialminister och Acko Ankarberg (KD) sjukvårdsminister.

Den nya regeringen presenterades på tisdagsförmiddagen efter att statsminister Ulf Kristersson hållit sin regeringsförklaring i riksdagen.

I den nya regeringen ingår 23 ministrar förutom statsministern. Kristdemokraten Jakob Forssmed blir socialminister. Hans partikamrat Acko Ankarberg blir sjukvårdsminister.

I regeringsförklaringen förklarade Ulf Kristersson att ett nytt högkostnadsskydd för tandvården ska utredas. De äldre med sämst munhälsa ska prioriteras i den nya tandvårdspolitiken. För stödpartiet SD är ett nytt högkostnadsskydd kanske den viktigaste välfärdssatsningen för partiet, men förslaget ifrågasätts av bland andra Sveriges Tandläkarförbund.

Förbundet välkomnar att tandvården lyfts fram som ett område där stora satsningar kan bli aktuella. ”Samtidigt väcker det en viss oro att den tillträdande regeringen och dess stödparti kraftigt underskattat kostnaden för en stor tandvårdsreform med bibehållen kvalitet”, skriver förbundet i ett uttalande.

I uttalandet betonar förbundet att tandvården redan idag är underfinansierad. Förbundets viktigaste uppdrag är att säkerställa goda förutsättningar att fortsätta bedriva tandvård av god kvalitet. ”Eventuella utredningsförslag och tänkta reformer som äventyrar det har och kommer vi även fortsatt tydligt diskutera och ifrågasätta”, skriver förbundet.

Finansminister blir som väntat Elisabeth Svantesson (M). Gunnar Strömmer (M) blir justitieminister och Tobias Billström (M) utrikesminister.

I den nya regeringen har M tolv statsråd, KD sex och L fem.

Upptäck mer