Annons

Annons

Kritik mot IVO-rapport som utelämnar munhälsa

Munhälsan berörs inte i en nationell tillsyn kring samverkan för multisjuka äldres välbefinnande. Rapporten får kritik av Hans Göransson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort en nationell tillsyn av samverkan kring multisjuka äldre. Rapporten, som publicerades i går, fokuserar på slutenvård, primärvård och hälso- och sjukvård i hemmet. De äldres tandvård tas inte upp.
– Det är tråkigt att munhälsa inte ingick i projektet, men det är svårt att vara heltäckande. Vi var tvungna att göra avgränsningar i vår granskning av samverkan, säger Michael Dahlberg-Grundberg, utredare på IVO och ansvarig för rapporten.
Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson ifrågasätter beslutet att inte ta med de äldres munhälsa eller tandvård.

Hans Göransson


– Det är fel att sätta en gräns mitt i människan, speciellt när det handlar om multisjuka äldre, säger han.
Munhälsan påverkar allmänhälsan, påpekar han, och ger några exempel. Munnen behövs för att klara nutritionen. Saknar man tänder påverkar det demensutvecklingen, och dålig munhälsa ökar risken för lunginflammation.
– Gränsdragningen är olycklig. Man äventyrar rapportens kvalitet. Det hade varit bättre att se över rapportens finansiering, anser Hans Göransson.
Läs rapporten ”Samverkan för multisjuka äldres välbefinnande – Nationell tillsyn inom hälso- och sjukvård 2017” här.
Janet Suslick

Upptäck mer