Christian Unge är specialist i internmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och författare till boken Har jag en dålig dag kanske någon dör. I fredags föreläste han vid Tandläkarförbundets etikdag i Stockholm.
– Det sitter långt inne att erkänna misstag. Äldre kollegor måste uppmuntra yngre att ställa frågor och lära sig av misstag, säger han.
Samtal om misstag
Han efterlyser forum för återkoppling och förespråkar en amerikansk modell med regelbundna samtal om misstag och vad man kan lära sig av dem – inte för att hitta en syndabock utan för att utveckla vården.
Han vill också införa återkommande kunskapsprövning inom legitimationsyrkena. Det är ett sätt att säkra sig om att vården håller en viss miniminivå.
Han vill också förbättra karriärsystemet för handledning.
– Handledarrollen måste premieras högre, menar han.
Alla gör fel
Vid etikdagen berättade Christian Unge också om sin tid i Afrika med Läkare utan gränser i början av 2000-talet. Erfarenheterna beskrivs i boken Har jag en dålig dag kanske någon dör. Den handlar bland annat om misstag som han har gjort.
– Om man jobbar tillräckligt länge och träffar många patienter gör man till slut misstag.
Rosling en inspiratör
Han berättade även om tiden som ”Hans Rosling-hangaround”. Christian Unge lade fram sin doktorsavhandling i global hälsa 2010. Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, var hans stora förebild och bihandledare.
– Han var en bra mentor och inspiratör, men en urusel handledare eftersom han reste runt så mycket, säger Christian Unge.
Annons
Annons