Annons

Annons

Med hjärtat i Gällivare

Efter många år på folktandvården tänkte Clivia Erdel-Kickeritz sadla om och bli truckförare i gruvan. Men så kom möjligheten att starta eget i det expansiva Gällivare.

Efter 17 år i Norrbotten har ­Clivia Erdel-Kickeritz tagit länet och i synnerhet Gällivare till sitt hjärta. Men efter uppbrottet från folktandvården var det inte självklart med en fortsättning som tandläkare.

Clivia Erdel-­Kickeritz
Ålder: 53 år.
Bor: Egenbyggd villa i Gällivare.
Familj: Gifte sig under sommaren med Göran (tandtekniker på Norrtand).
Fritidsintressen: Friluftsliv och jakt, gärna fågeljakt.
Musiksmak: Mycket Spotify, med Avicii som en favorit.


– En möjlighet som öppnade sig och som kändes intressant var att helt sadla om och börja jobba inom gruvindustrin – som truckförare vid Aitikgruvan. Men så gick det att hitta lokaler och finansiering till att starta en egen klinik. Jag är mycket nöjd med hur det blivit, säger Clivia Erdel-Kickeritz och tar emot i kliniken nära centrumtorget i Gällivare.
Norrtand är namnet på kliniken som öppnade förra våren och som utökat verksamheten till i dag fem anställda.
Efterfrågan på tandvård har Clivia Erdel-­Kickeritz, med rötter i tyska Thüringen, aldrig behövt oroa sig över.
Folktandvården i Malmfälten – som är det gemensamma namnet för gruvkommunerna Gälli­vare och Kiruna – har under många år haft problem med vakanser och i långa perioder tvingats prioritera akut vård.

”Ofta syns det bland mina patienter att tandvårdsbehovet är eftersatt.”

Problemen växte sig så stora att Gällivare kommun såg anledning att agera i vintras och kräva åtgärder av Folktandvården utifrån en oro kring Gällivarebornas munhälsa.
– Ofta syns det bland mina patienter att tandvårdsbehovet är eftersatt och här kan vi från den privata sidan arbeta mer med ett helhetsperspektiv och erbjuda förebyggande behandlingar, säger Clivia Erdel-Kickeritz, som lokalt i Gällivare har två tandläkarkolleger som genom Praktikertjänst bedriver ett koncept med tandvård ”sju-till-sju” inom varsitt team.

Expansivt gruvsamhälle

Norrtand och Polarkronan – kliniknamnen skvallrar om glesbygd och att vi är långt norrut.
Men mitt i Gällivare är glesbygdskänslan tämligen frånvarande. Gruvsamhället är i en expansiv fas som en följd av att kommunens båda gruvor – Malmberget/LKAB och Aitik/Boliden – går för högtryck men kanske framför allt genom att ersättningsbebyggelse växer fram i Gällivare.
Malmbergets tätort – som haft över 10 000 invånare och nu är nere på drygt 3 000 – befinner sig i en långsam evakueringsfas när gruvdriften kräver större säkerhetszoner.
Skolor och evenemangshus byggs i Gällivare centrum, och över Vassarraälven – mot Dundretfjället – ska nya bostadsområden växa fram.

”Det är lätt att se att vårdbehoven är stora och kommer att vara så för lång tid framöver.”

– Det är en mycket spännande tid att bo och ha verksamhet här, säger Clivia Erdel-Kickeritz om hemkommunen med knappt 18 000 invånare, där drygt hälften bor i Gällivare tätort.
Men trots framtidsoptimismen gick det inte att få bankerna med på idén att investera i tandvård.
– Nej, det fanns ingen öppning där, och det kan jag tycka är lite märkligt när det är lätt att se att vårdbehoven är stora och kommer att vara så för lång tid framöver.
– Det är klart att det gjorde att jag fick fundera lite extra kring vilka investeringar som var genom­förbara eftersom jag ville bygga upp en fristående klinik, säger Clivia.

Forna Östtyskland

På fyra månader byggdes lokalerna om.
– Vi fick mycket hjälp från lokala företag och privatpersoner som gjorde att det ändå gick ganska smidigt. Men det var otroligt mycket jobb, bland annat med att anpassa för röntgen­avskärm­ning.
Rollen som privatpraktiserande tandläkare är nygammal för Clivia Erdel-Kickeritz, som på 90-talet hade egen klinik i Jena, sedan tandvården i forna Östtyskland öppnats för privata alternativ efter Tysklands återförening.

Arbetsmiljö och medbestämmande

Med erfarenheter från folktandvården, med arbete som kliniker och verksamhetschef samt fackliga uppdrag har hon som tandläkare ytterst bred erfarenhet.
– Just att jag jobbat fackligt med ordförande­skap i TT-avdelningen under en period har jag mycket nytta av som chef för att utforma verksam­heten med hänsyn till exempelvis arbets­miljö- och medbestämmandelagarna.
Hon vill låta verksamheten växa med omsorg. Det var en väl inarbetad trio – med jobbak­grund vid folktandvårdens Gällivare­klinik – som börjare arbeta ihop förra året.

Lagningspass en gång per vecka

Under våren arbetade ytterligare en tand­läkare vid kliniken, som då var organiserad i två team som överlappade varandra arbetsmässigt sju-till-sju.
Sedan Clivias tandläkarkollega slutat av personliga skäl har arbetssättet förändrats. Personalen består av två tandhygienister, två tandtekniker och en tandsköterska.
– Vi gör lagningspass en gång per vecka och protetikpass en gång i veckan då hygienisterna kan fylla tänder, skanna in preparationer, göra provisoriska kronor och enkla alginatavtryck, medan jag går mellan rummen.

”Jag är noga med att vi inte ska fastna i roller.”

Inför utökningen med fler medarbetare har det varit viktigt för Clivia Erdel-Kickeritz att förankra inom personalen att rätt personer rekryteras.
– Jag tror att det bidragit till att vi har ett väldigt bra klimat på arbetsplatsen, och jag är noga med att vi inte ska fastna i roller. Det är klart att vi ska utnyttja vår kompetens på bästa sätt, men det skadar till exempel inte att jag som tandläkare hjälper till i receptionen eller sterilen om det blir lite tid över, säger Clivia.
– Det ska vara en verksamhet med högt i tak och jag trivs när jag kan känna förtroende för personalen. Jag tycker att vi har lyckats med de bitarna.

Fantastisk livsmiljö

På folktandvården trivdes Clivia Erdel-­Kickeritz med åren allt sämre med arbetsmiljön och till slut blev valet att lämna organisationen naturligt.
Efter 15 år i Gällivare hade hon då hunnit rota sig ordentligt i trakten.
– Att jag ändå kunnat bli kvar här i Gälli­vare som tandläkare känns bra då jag byggt upp ett liv här efter flytten från Tyskland och tycker att livsmiljön är fantastisk – både att folk är vänliga och jordnära och att naturen med friluftsliv och jaktmöjligheter alldeles utanför samhället passar mig.
Clivia Erdel-Kickeritz vill så långt som det är möjligt erbjuda tandvård lokalt så att patienter kan undvika resor till Luleå – 25 mil enkel väg.

Samarbete med specialisttandvård

Norrtands tandtekniska laboratorium ger möjlighet att få tandersättning lokalt och även en mer skonsam behandling genom att man skannar tänder i stället för använda avtrycksmassa.
Clivia Erdel-Kickeritz lyfter också fram samarbetet med länets specialisttandvård inom parodontologi för att kunna ge behandling lokalt.
Även privata kliniker finns med i det kompetensnätverk som byggts upp som brygga mellan Tandvårdens kompetenscentrum i Luleå och allmäntandvårdskliniker runtom i Norrbotten.
– Det är ett väldigt bra samarbete som vi kommer att vara en del av, säger Clivia Erdel-­Kickeritz.

Upptäck mer