Annons

Annons

Miljonförlust när patienter inte betalar

Tandvårdspatienter i Jämtland är sämst på att betala i tid. Här är andelen obetalda patientavgifter störst i landet. Lägst är den i Stockholm.

Totalt inom folktandvården i Sverige var summan av alla patientfordringar som förfallit till betalning över 20 miljoner kronor förra året. Det visar en enkät som Tandläkartidningen gjort.
– Att vi förlorar pengar är ett problem, men det är också ett problem för patienterna som hamnar i någon form av skuld, säger Bodel Göransson, ekonomihandläggare i Jämtland.
– Utöver det finns problemet att personer inte besöker tandvården eftersom de inte har råd, fortsätter hon.
Enkätsvaren visar att flertalet folktandvårdsorganisationer hade fordringar på 0,5–1 procent av totalsumman patientbetalningar (se grafik). Jämtland låg högst med 2,5 procent, vilket i reda pengar motsvarar 490 000 kronor, Kronoberg hade 2, 1 procent (900 000 kr) och Gotland 2 procent (608 000 kr).

Svårt att förhindra

Huvuddelen av patientfordringarna gäller akutbesök och handlar om summor mellan 1 000–2 000 kronor. Enligt Conny Konradsson, tandvårdschef i Dalarna, är det svårt att förhindra att skulderna uppstår.
– Landstinget i Dalarna har avskaffat kontantbetalningar. Vi upplever att det har lett till ökade kundförluster. Ibland har patienter som kommer akut inget betalkort med sig, men vi kan inte neka dem vård. I dessa fall fakturerar vi dem, säger han.
Kommer pengarna inte in inom utsatt tid går fordringarna till inkassobolag. Enligt Conny Konradsson betalas 25–30 procent av skulderna tillbaka via dessa företag. I nästa steg går fordringarna till kronofogden.
Under tiden växer skulderna. I exempelvis Norrbotten uppgår de allokerade patientfordringarna sedan 2009 till nära 5,7 miljoner kronor.
Vad händer om patienten inte betalar och kommer för vård igen?
– Akutpatienter kan vi enligt lag inte neka tandvård. Däremot får dessa patienter ingen ny tid för annan vård, förklarar Monica Palmö tandvårdschef på Gotland.
[slideshow]
 
 

Upptäck mer