Annons

Annons

Modellen som kapade kön

Minskad sjukfrånvaro, ut­raderad kö och mer ledighet för personalen. Det är några resultat av arbetsmodellen 3+3 som för drygt två år sedan infördes på Folktandvården Skåne Stegelitsvägen i Lund. Där jobbar personalen i dag tre dagar i stöten på ett löpande schema.

Det är förmiddagsfika och doften av kaffe och rostat bröd sprider sig ut i korridoren. Hela arbetslaget på Folktandvården Skåne Steglitsvägen har klämt in sig i fikarummet. Det är trångt men stämningen gemytlig.
Den 1 oktober 2015 bytte kliniken arbetsmodell och i dag jobbar man 34 timmar i veckan i stället för 40, med bibehållen heltidslön. Idén till förändringen väcktes i just fikarummet.

´

Gunilla Johnson


– Vi bara brainstormade lite, minns tandsköterskan Gunilla Johnson som 2010 fick höra talas om den så kallade 3+3-modellen när hon gick en kurs.
Modellen går ut på att personalen jobbar i tre dagar och är lediga i tre dagar. Därigenom kan man bland annat hålla öppet veckans alla dagar. Bakgrunden till fikadiskussionen var att kliniken brottades med en väntetid på två år och hade cirka 2 000 personer i kö. Så när klinikchefen och tandläkaren Ann-Sofie Laulaja-Liljegren hörde talas om 3+3-modellen nappade hon direkt.

Ann-Sofie Laulaja Liljegren


– Med det nya arbetssättet står mottagningsrummen inte längre tomma under helgerna och vi raderade ut kön på fyra månader. En förändring som har hållit i sig, berättar Ann-Sofie Laulaja-Liljegren nöjt.
Utifrån modellen tog arbets­laget tillsammans fram ett upplägg som skulle passa kliniken. Inledningsvis fanns det dock viss tveksamhet inför omläggningen. Det gällde främst att så många helger skulle försvinna. Men när alla haft tid på sig att fundera över hur mycket mer ledighet och flexibilitet det skulle bli under veckan hoppade alla på tåget.
– Jag tycker om variationen och att kunna utnyttja dagarna mitt i veckan. På vardagar är det inte mycket folk ute – ta bara i december, att handla julklappar och hela den biten, poängterar Gunilla Johnson.
Hon lider inte heller så mycket av att behöva jobba helg.
– Vi jobbar bara till tre på helgerna och man lär sig att hitta på saker och boka in grejor ändå.

Gelareh Attaran


Hon får medhåll av tandläkaren Gelareh Attaran som också var positivt inställd från början till det nya sättet att schemalägga.
– Det var främst den ökade ledigheten på vardagarna som lockade. Man hinner mer på en vardag och jag har barn också och då behöver de inte gå lika långa dagar i skolan, säger Gelareh Attaran.
Det har blivit lugnare stämning och mindre stressigt på kliniken nu när kön är borta, enligt Gelareh Attaran. Hon känner sig även mer utvilad numera efter­som det är fler dagar mellan jobbpassen.
– Och behöver du vara ledig någon dag kan du jobba in det eller byta dag med någon annan – så den flexibiliteten finns, framhåller Gelareh Attaran och fortsätter:
– Patienterna är jättenöjda. Speciellt de som får komma på helgerna och slipper att ta ledigt från jobbet för sin egen eller för barnens skull.

Friskare personal

Förändringen har lett till nyanställningar av en tandläkare, tre tandhygienister och en receptionist. Att införa 3+3-modellen är inte utan kostnader, det blir ju färre patienttimmar per personal, men kostnadsökningen tror Ann-Sofie Laulaja-Lilje­gren att kliniken hämtar hem ändå.
– Vi har fått en friskare personal och har nästan ingen sjukfrånvaro. Jag tror att det beror på att det blivit mer tid till återhämning vilket gör att personalen orkar mer och blir mindre sjuka, säger Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.
Hon har även märkt att det blivit lättare att få tag i personal. Kliniken söker för tillfället en allmäntandläkare och 26 ansökningar har inkommit av hög kvalitet, enligt Ann-Sofie Laulaja-Liljegren. En av de sökande är Mustafa Ali Yahya som går sista terminen på tandläkarprogrammet vid Malmö universitet.

”Vi har alla familjekonstellationer här på kliniken, bortsett från ensamstående föräldrar. Men även det borde gå att lösa.”

– Jag fick höra talas om klinikens arbetsmodell av mina kurskamrater och blev väldigt nyfiken. Så när kliniken la ut annonsen sökte jag direkt, berättar Mustafa Ali Yahya.
Mer ledighet lockar – med mer tid till att umgås med familj och vänner, läsa och idrotta. Mustafa Ali Yahya är förlovad men har inga barn. Han ser inga problem med att kunna anpassa och planera sina veckor utifrån 3+3-modellen.
– Vi har alla familjekonstellationer här på kliniken, bortsett från ensamstående föräldrar. Men även det borde gå att lösa, det finns ju till exempel helgöppna dagis, påpekar Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.

Begränsad teknisk support

I hennes ögon överväger fördelarna med helgöppet klart nackdelarna. Enda egentliga orosmolnet är den begränsade möjligheten till teknisk support eftersom ordinarie dentalservice inte är i tjänst.
– Men än har inget stort hänt som vi inte kunnat lösa själva. Till exempel om high speeden lagt av i ett rum har vi kunnat byta rum med varandra, säger Ann-Sofie Laulaja-Liljegren.

Upptäck mer