Annons

Annons

Multinationellt på årets riksstämma

Forskning är internationell. Det märks på årets odontologiska riksstämma, som satsar extra på inbjudna föreläsare från olika länder.

En av dem är Egija Zaura. Hon är professor i Nederländerna, studerade till tandläkare delvis i Sverige och är född i Lettland.
På riksstämman, som i år kallas ”The Swedish Riksstämma”, presenterar hon ny forskning om det orala mikrobiomet och hur det påverkar tandläkarens kliniska arbete.

”Vi måste leva i fred och inte i krig med våra orala mikrober.”

– Jag kommer att försöka övertyga klinikerna i publiken att vi måste leva i fred och inte i krig med våra orala mikrober. Jag tänker ge exempel på varför vi bör ta hand om vår mikrobiom och satsa på förebyggande åtgärder. Jag kommer också att presentera de senaste vetenskapliga rönen om det orala mikrobiella ekosystemet och berätta hur forskningen inom en snar framtid kommer att påverka våra kliniska beslut, säger hon.
Jobbar tvärvetenskapligt
Egija Zaura har arbetat i Amsterdam i 20 år.
– Jag har ett jobb där jag lär mig nya saker hela tiden. Det orala ekosystemet blir mer och mer komplext när du gräver i detaljerna, att få svar på en fråga kommer inte att ge någon lösning.
För att få klarhet behöver man studera tvärvetenskapligt på systemnivå. Det kräver att forskare med expertis inom olika områden och discipliner samarbetar.
– Till en början verkar de kanske inte ha någonting med odontologi att göra. Att forskning i dag är tvärvetenskaplig gör den så spännande! Det öppnar nya möjligheter och ger idéer och lösningar som vi tandläkare inte skulle komma på själva.
Samarbetar med forskare på KI
Egija Zaura samarbetar med tandläkar- och forskarparet Nagihan Bostanci och Georgios Belibasakis, som numera jobbar vid Karolinska institutet i Huddinge. Nagihan Bostanci är professor i inflammationsforskning med inriktning mot parodontologi och Georgios Belibasakis är professor i klinisk oral infektionsbiologi.
– Jag hoppas att vi kan hitta lite tid under riksstämman för att diskutera våra forskningsplaner, säger Egija Zaura.
Janet Suslick

Upptäck mer