Annons

Annons

Munhälsosatsning under Special Olympics 2021

Munhälsan lyfts fram när världsvinterspelet Special Olympics arrangeras i Åre och Östersund 2021.

Special Olympics World Winter Games är ett stort evenemang för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Ett par tusen idrottare från hela världen beräknas delta 2021 när spelen hålls i Sverige.
Dessförinnan, 2020, hålls övningsspel och de svenska uttagstävlingarna i Östersund. Då deltar runt 500 idrottare.
Under spelen kommer deltagarnas hälsa att stå i fokus och det blir bland annat en satsning för att förbättra deras munhälsa.
Special Smiles
Två svenska tandläkare ansvarar för munhälsosatsningen, som kallas Special Smiles:
* Johanna Norderyd, övertandläkare i pedodonti i Jönköping på Odontologiska institutionens kompetenscentrum för sällsynta odontologiska tillstånd och
* Rebecca Gahn, allmäntandläkare på folktandvården i Stockholm.
Undersökningar och forskning
De planerar att erbjuda idrottarna anpassade munhälsoundersökningar under tävlingarna. De vill också samla in data till forskning och sprida kunskap till idrottarna, deras anhöriga, ledare och andra.
– Att öka kunskapen och hälsan i den här gruppen är ett viktigt uppdrag, tycker Johanna Norderyd.
Söker volontärer
Just nu söker hon och Rebecca Gahn tandläkare som är intresserade av att jobba som volontärer och utföra undersökningarna under en februarivecka 2020 i Östersund och en februarivecka i Åre året därpå. Även tandläkarstuderande, tandhygienister och tandsköterskor kan anmäla sitt intresse.
– Beslutet om vilka som får vara med som volontärer i Östersund fattas den 22 november, berättar hon.
Ett mål med Special Olympics är att förändra människors attityder till personer med intellektuella funktionsnedsättningar och skapar ett mer inkluderande samhälle där alla får chansen att delta i idrott och andra fritidsaktiviteter.

Upptäck mer