Annons

Annons

Munhälsosatsning under vinterspel i Östersund

Munhälsan står i fokus i samband med internationella vintersporttävlingar för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning som pågår i Östersund.

Ett par tusen idrottare från hela världen skulle delta i vinterspelen ”special olympics”. Nu har spelen avblåsts på grund av brist på pengar, men övningsspelen som redan var planerade blir av ändå med flera hundra tävlande. Arrangemanget började 31 januari och pågår till 4 februari.
Under spelen står deltagarnas hälsa i fokus och det blir bland annat en satsning, ”special smiles”, för att förbättra deras munhälsa.
Anpassar informationen
Idrottarna erbjuds enkla munhälsoundersökningar och anpassad information om oral hälsa under tävlingarna.
Shigufta Syed har tagit ledigt för att jobba som volontär i Östersund i fyra dagar. Till vardags arbetar hon som tandläkare på barntandvården i Uppsala ett par dagar i veckan och håller på med ett masterprojekt på Karolinska institutet. På sikt vill hon bli pedodontist.
– Vi undersöker atleter, ger instruktion om munhygien och framställer tandskydd, berättar Shigufta Syed.
Kollegas förslag
Det var en kollega som föreslog att hon skulle söka sig till ”special smiles”.
– Jag har tidigare varit på en volontärresa och älskade det. Att jobba som volontär ger så mycket: erfarenhet, socialt umgänge och självklart en upplyftande känsla av att hjälpa någon.

Upptäck mer