Ett europeiskt forskarteam har undersökt två tänder från Stajnia-grottan i södra Polen. De har analyserat dna från tänderna och tittat på hur de ser ut: kuspar, upphöjningar och fördjupningar, kronans diameter, emaljens tjocklek och relationen mellan olika typer av tandvävnad. På så sätt har man kunnat fastställa att de kommer från neandertalmänniskor, och inte från någon annan människoart.
Den ena tanden, en premolar från överkäken, tros komma från en individ i 20-årsåldern. Den andra tanden, en molar från höger underkäke, tros komma från en individ i 30-årsåldern. På den senare tanden finns spår efter slitage som tyder på att personen har gjort rent med tandpetare.
– Det verkar som om tandens ägare har gjort rent tänderna. Troligtvis har det funnit matrester som behövde tas bort mellan de sista två tänderna. Vi vet inte vad tandpetaren var gjord av – en trästicka, en bit av ett ben eller ett fiskben. Det måste ha varit ett ganska styvt, cylinderformat föremål, som individen använde tillräckligt ofta för att det skulle lämna tydliga spår, säger Wioeletta Nowaczewska, vid universitetet i Wrocław och som leder forskargruppen, i en intervju i Heritage Daily.
Tänderna hittades vid en utgrävning år 2010, tillsammans med lämningar från 60 olika små och stora däggdjur och fåglar. Djurarterna är typiska för den blandning av stepp och tundra som fanns i området under den senare delen av den geologiska epoken pleistocen, och analyser visar att fyndet är över 46 000 år gammalt.
Annons
Annons