Neandertalare i Belgien åt mycket kött, och placken som finns bevarat innehåller DNA från ullhårig noshörning och vilda mufflonfår, som var vanligt förekommande i deras stäppmiljö.
Hos neandertalarna i grottan El Sidrón i Spanien hittade forskarna däremot inget kött. Placken innehåller istället spår av svamp, pinjenötter och mossa som de samlade i skogen.
Skillnaderna i matvanorna speglas också i bakterierna som förekommer i placken. Köttkonsumtionen är kopplad till en större variation i bakteriefloran.
Forskarna har även upptäckt bevis för självmedicinering hos en neandertalare i Spanien. Neandertalaren hade en abscess i käkbenet och visade tecken på magtarmproblem. Individen åt bark från poppel, som innehöll acetylsalicylsyra och det fanns också spår av penicilliummögel.
Läs Natures artikel ”Neanderthal behaviour, diet, and disease inferred from ancient DNA in dental calculus”.
Annons
Annons