Annons

Annons

Ny bok om gamla rariteter

En ny bok om sällsynta och viktiga böcker inom odontologin släpptes och ett urval rariteter visades upp på Hagströmerbiblioteket i Solna i går kväll.

Ove Hagelin, hedersdoktor vid Karolinska institutet sedan 1997, har skrivit boken på uppdrag av Svenska Tandläkare-Sällskapet (STS). Den beskrivs som ”gedigen, informativ och intressant”.
Boken presenterar i text och bild ett urval av över 1 000 böcker om tandläkarkonst som finns på Hagströmerbiblioteket (HB). De flesta av böckerna i samlingen tillhör Tandläkare-Sällskapet, som har deponerat drygt 850 värdefulla böcker på HB.
Bland rariteterna som beskrivs i Ove Hagelins bok är den första ordentliga boken om odontologi, Pierre Fauchards ”Le Chirurgien Dentiste ou Traité des Dents” från 1728. Hagströmerbiblioteket har flera upplagor, bland andra den sällsynta förstaupplagan och ett helt oskuret exemplar av andraupplagan, som gavs ut 1746.
De äldsta böckerna på HB om odontologi är från 1500-talet. Bland dem finns till exempel den första vetenskapliga boken om tändernas anatomi, Eustachius ”Libellus de dentibus” från 1563.
Boken ”Odontologia – Rare and important books in the history of dentistry” är på engelska och omfattar drygt 200 sidor. Förutom beskrivningar av böcker innehåller den bilder på ett urval bokmärken ur tandläkaren och konstsamlaren John Wesslers Apolloniasamling, som också finns på HB.
– Boken har ett omväxlande innehåll och är skickligt gjord. Ove Hagelin har både ungdomlig upptäckarglädje och forskarens nit, sade Lars Frithiof, ordförande i Tandläkare-Sällskapets museinämnd, i ett tal vid boksläppet.

Upptäck mer