Annons

Annons

Nya chefsnivåer i Gävleborg

– Det är ett 50-tal nya chefstjänster som ska tillsättas och det är mycket att hantera för en organisation med runt 450 tjänster. Just nu finns del en del oro ute på klinikerna kring alla förändringar, säger Erik Sjödin, ordförande i Gävleborgs TT-avdelning. Tandläkartidningen har tidigare skrivit om arbetet med att introducera Lean vid samliga...

– Det är ett 50-tal nya chefstjänster som ska tillsättas och det är mycket att hantera för en organisation med runt 450 tjänster. Just nu finns del en del oro ute på klinikerna kring alla förändringar, säger Erik Sjödin, ordförande i Gävleborgs TT-avdelning.
Tandläkartidningen har tidigare skrivit om arbetet med att introducera Lean vid samliga kliniker inom Folktandvården Gävleborg (se nummer 6 2011).  Den nya organisationen är delvis anpassad till Lean med teamledare för arbetsgrupper på högst 15 medarbetare på en klinik.
– Egentligen är 15 i mesta laget för en chef att coacha i enlighet med Lean, men vi har satt gränsen där, säger Folktandvården Gävleborgs vd Ann-Christin Käll.
Förändringarna i korthet:

  • Gävleborgs 19 allmäntandvårdskliniker delas in i fem geografiska distrikt, två i Hälsingland och tre i Gästrikland.
  • Samtliga chefsförordnanden för nuvarande klinikchefer och klinikkoordinatorer sägs upp. Den nya organisationen kommer att ha fem distriktschefer, 19 klinikchefer och 30 teamledare.
  • Inom respektive distrikt görs en uppdelning av kliniker på tre nivåer där en klinik i respektive distrikt ska ha minst 65 timmars öppethållande per vecka.

– Ambitionen är att den nya organisationen ska vara i drift i början av nästa år. Förändringarna är nödvändiga för att klara vårt kompetensbehov och förbli konkurrenskraftiga, säger Ann-Christin Käll.
Kritiken mot förändringarna har bland annat gällt att det blir väldigt många chefer, att klinikerna delas i A-, B- och C-lag samt att det kan bli svårt att kombinera chefskapet med patienttid.
– Tidigare har ledningen uttalat sig om att de nya klinikcheferna ska kunna ha cirka 90 procent kliniskt patientarbete, men det känns orimligt att hinna med ledarskap och kompetensutveckling under resterande tid. Men där upplever jag att man börjat backa en del, säger Erik Sjödin.
Vad är bäst bland alla förändringar?
– Att unga medarbetare får en smidigare karriärväg än tidigare genom att testa en tjänst som teamledare och ändå kunna arbeta kliniskt i stor utsträckning.

Upptäck mer