Folktandvården i Örebro hade hoppats att en tandsköterskeutbildning skulle starta där, men så blev det inte. Utbildningen hade behövts för att täcka det framtida behovet av tandsköterskor. Men den uteblivna utbildningen ledde i stället till satsningen på så kallade tandvårdsbiträden.
Intresset att söka tjänsterna har varit stort, och för närvarande arbetar 15–20 tandvårdsbiträden ute på klinikerna, där de också får sin utbildning.
– De ska inte ersätta tandsköterskorna utan ta över arbetsuppgifter, så att tandsköterskorna kan arbeta med mer kvalificerade uppgifter, förklarar tandvårdsdirektör Göran Stegersjö.
Linnea Nilsdotter, tandsköterska i Kumla och lokal facklig ordförande, berättar att projektet med tandvårdsbiträden har fungerat bra hittills.
– I början var vi skeptiska, men efter att ha fått mer information kände vi oss nöjda, speciellt som vi själva ute på klinikerna får bestämma om vilka arbetsuppgifter tandvårdsbiträdena ska ha. Här i Kumla har vi exempelvis fått viktig avlastning i sterilen.
Däremot ser hon inte tandvårdsbiträdena som en permanent lösning:
– Vi tandsköterskor har i dag låga löner, och det känns inte bra att det skapas en yrkeskategori som har ännu lägre löner. Det jag hoppas på är att en del av tandvårdsbiträdena trivs och söker in på tandsköterskeutbildningen.
Annons
Annons