Annons

Annons

Nyheter 2023-05-05

Pandemin över enligt WHO – inte längre en internationell folkhälsokris

Antal smittade och svårt sjuka i covid-19 har minskat stadigt det senaste året, likaså trycket på sjukvården. Det är faktorer som bidragit till att WHO nu förklarar covid-19-pandemin över.

Foto: Colourbox

Covid-19-pandemin är nu officiellt över enligt Världshälsoorganisationen WHO. Det meddelade nyligen organisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

För mer än tre år sedan, den 30 januari 2020, klassades covid-19 som en internationell folkhälsokris av WHO. Ett par månader senare, den 11 mars, var spridningen av viruset sars-cov-2 så omfattande att den klassades som en pandemi.

Nyligen, den 5 maj 2023, meddelade alltså WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus att pandemin är över. Beslutet fattades på rekommendation av WHO:s kriskommitté, som vid sitt femtonde möte konstaterade att sars-cov-2 inte längre är att betrakta som ett akut globalt hälsohot.

Tedros Ghebreyesus poängterade dock att det inte betyder att vi kan släppa garden.

– Viruset är här för att stanna och det fortsätter ändra sig och att döda. Budskapet är i stället att länder nu behöver lära sig att leva med viruset på samma sätt som med andra virus och infektionssjukdomar.

Totalt har nästan sju miljoner dödsfall kopplade till covid-19 rapporterats in till WHO, men Tedros Ghebreyesus konstaterade att det totala antalet döda är många gånger fler, med minst 20 miljoner döda i covid-19 världen över.

Upptäck mer