En bra parodontolog är en mångsidig tandläkare som har empati och tålamod och som är duktig med händerna och har bra finmotorik, sammanfattar Tom Guan.
– Bra betyg i syslöjd är en fördel. Man måste hålla koll på olika stygn, säger han.
Tom Guan har jobbat ett par år som parodontolog. Fyra dagar i veckan arbetar han på Specialistkliniken Kaniken i Uppsala och en dag i veckan som privat konsult på Sollentuna specialisttandvård. Han gillar att planera omfattande behandlingar och samarbetar gärna med andra specialister.
Gillar mikrokirurgi
Största delen av jobbet är att behandla parodontal sjukdom. Att göra rent i tandköttsfickorna är grundläggande. Tom Guan gör mycket mikrokirurgi mellan tänderna och även mycket implantatkirurgi. Att bygga upp och återskapa vävnad är också en del av jobbet. På senare år har det hänt mycket med biomaterial och regenerativ kirurgi. Därmed har även estetiken blivit bättre än förr.
Som parodontolog är det också ganska mycket detektivarbete.
– Man får gräva i patientens sjukdomshistoria, säger han.
” Parodontologi är ofta multidisciplinär behandling.”
Valet att bli specialist i parodontologi växte fram efter hand.
– Som allmäntandläkare var jag intresserad av kirurgi och protetik. Jag började med dentoalveolär kirurgi och implantatkirurgi, men ville även jobba med helheten. Jag tyckte att parodontologi passade. Det är ofta multidisciplinär behandling. Med tiden blev det mer och mer parodontalkirurgi. Alla instrument fanns redan på kliniken där jag jobbade, så det var enkelt för mig att sätta igång, säger Tom Guan.
Fick en meriteringstjänst
Hans chef såg att det fanns ett behov av någon med kompetens inom parodontologi och uppmuntrade honom att fylla luckan.
– Vi gjorde upp en individuell plan och jag nischade mig på parodpatienter. Jag gick några diplomkurser och efter ett par år fick jag en meriteringstjänst på deltid på specialistkliniken.
Det blev en ST-tjänst när en specialist sade upp sig. Tom Guan ”hade tur” och fick tjänsten.
– Jag var på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Då hade han jobbat knappt fyra år som allmäntandläkare.
– Jag var tidigt intresserad av att bli specialist och hade klara mål. Diplomkurser ingick i min individuella utvecklingsplan, jag gick med i ett nätverk för unga tandläkare som var intresserade av implantologi och parodontologi och jag läste många vetenskapliga artiklar på egen hand, säger han.
Under specialistutbildningen var Tom Guan anställd i Uppsala.
– För det mesta var jag på Specialistkliniken Kaniken med egna patienter. Jag hade kliniska handledare som var specialister.
Byggde upp ett nätverk
Insprängd under utbildningstiden gick han ett antal veckolånga diplomkurser och liknande och en dag i veckan var det teori. Då var det ofta seminarier, gruppdiskussioner om fall, gästföreläsare och liknande, främst på Eastmaninstitutet i Stockholm eller på Karolinska Institutet i Huddinge. Tom Guan uppskattar gemenskapen och det nätverk som byggdes upp under utbildningen.
– Jag lärde mig mycket av mina kursare och vi hade en väldigt fin sammanhållning. Vi träffas fortfarande då och då.
Krävande år
Specialistutbildningen var intressant och utvecklande, men samtidigt en krävande satsning – inte bara tre år på arbetstid, utan även på fritiden.
– Det var mycket att läsa, vetenskapsmetodik, statistik och sådant. Man måste komma förberedd till seminarierna. Det var speciellt jobbigt sista terminen då vi skulle förbereda patientfall inför examination.
Vad är roligast med att vara specialist i parodontologi?
– Allt är roligt! Mina behandlingar leder till resultat och det är stora förändringar jag kan göra. Som parodontolog tar jag bort många tänder, men jag kan rädda många också. När protetiken kommer till kan patienten få ett helt nytt utseende. Jag tycker om tekniska prylar, så det är jätteroligt med mikrokirurgi, benersättningsmedel och andra biomaterial.
Vad är den största utmaningen?
– Det svåra är att motivera patienten att göra de livsstilsförändringar som är nödvändiga för att en behandling ska gå bra. Jag lyckas inte med alla.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.