Annons

Annons

Utsedd till årets kvinna för andra gången

Tandläkaren Nicole Winitsky utsågs i december förra året till ”årets kvinna” av det kvinnliga nätverket Professionals in dentistry – Esthetic group. Det var andra året i rad hon fick priset.

Nicole Winitsky tar emot utmärkelsen "Woman of the year award".

Foto: Nobel Biocare, Lukas Pitsch

Vid nätverkets globala möte i Portugal i december förra året tog Nicole Winitsky, tandläkare och specialist i protetik, emot utmärkelsen ”Woman of the year award” av nätverket Professionals in dentistry – Esthetic group, PiD EG. Hon fick utmärkelsen för sitt ”enastående arbete som utbildare inom tandvården och ledare för kvinnor inom tandvården” (översatt).

Grattis! Hur känns det?

– Det känns så klart jätteroligt. Jag har jobbat mycket med det här nätverket under många år. Det är viktigt att lyfta kvinnor inom alla yrkesgrupper och inte minst inom tandvården.

Nätverket, som bildades 2006, riktar sig till kvinnliga tandläkare och kvinnliga tandläkarstudenter och erbjuder föreläsningar, utbildningar och just nätverk inom bland annat implantat-tandvård.

Varför behövs det?

– Vi ser en stor ökning av kvinnor på tandläkarutbildningarna men när man kommer ut i arbetslivet är det oftast män som ger sig in på de mer avancerade områdena medan kvinnor är lite försiktigare. Med det här nätverket vill vi ge kvinnliga tandläkare både kunskap och mod att gå vidare med mer avancerade behandlingar, säger Nicole Winitsky.

Hon påpekar också att det är en ”klar” överrepresentation av manliga föreläsare på konferenser och liknande, och att nätverket även där vill bidra med kvinnliga förebilder.

– Om jag som kvinna sitter i publiken och inte kan identifiera mig med föreläsaren har jag svårare att ta till mig budskapet. Vi behöver fler kvinnliga föreläsare och det är något vi jobbar med och där jag försöker vara en förebild.

Närverket grundades i Helsingborg och finns i dag på flera orter i landet, Skandinavien och Europa. Man har också haft två globala konferenser, varav den senaste i Lissabon i Portugal, där Nicole Winitsky tog emot sin utmärkelse.

Du uppmärksammades bland annat för ditt arbete som utbildare inom tandvården. Varför det tror du?

– Jag föreläser mycket och när jag gör det vill jag verkligen att folk ska lära sig. Jag vill inspirera åhörarna att gå hem och testa det jag har föreläst om. Jag upplever att många, ofta manliga föreläsare, mest berättar om avancerade fall och hur duktiga de varit på att lösa dem, men det skapar ett avstånd och gör det svårare att ta in i den egna vardagen. Jag försöker skapa en mer inbjudande miljö där alla ska känna sig bekväma – både män och kvinnor.

Upptäck mer