Annons

Annons

Praktikertjänst under särskild tillsyn

Strålsäkerhetsmyndigheten sätter Praktikertjänst AB under särskild tillsyn. Bolaget har under lång tid använt röntgenutrustning utan tillstånd.

Strålsäkerhetsmyndigheten har krävt att Praktikertjänst löser problemen, men de kvarstår.
Strålsäkerhetsmyndigheten har vid upprepade tillfällen under de senast två åren kontaktat Praktikertjänst eftersom tandvårdsmottagningar inom bolaget använder röntgenutrustningar utan tillstånd.
För ett år sedan krävde myndigheten i ett föreläggande att bolaget skulle vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet, men i juni 2013 saknade ett antal mottagningar fortfarande tillstånd.
– När den senaste granskningen gjordes i oktober var det ett 20-tal verksamheter inom Praktikertjänst som saknade tillstånd, säger Åsa Glanander, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Problemen gäller i första hand panoramaröntgen.
Nu kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att följa Praktikertjänsts verksamhet mer noggrant, enligt Åsa Glanander.
När Praktikertjänst har en fungerande styrning för de verksamheter som hanterar röntgenutrustning kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att häva den särskilda tillsynen.
Läs mer i artiklarna ”Panoramaröntgen – bra men svårtolkade bilder”, ”Myndigheten skärper tillsynen” och ”Vem behöver tillstånd?”

Upptäck mer