Annons

Annons

”Privata aktörer inget hot mot folktandvården”

Bristen på tandläkare i glesbygden är ett större problem, tycker Eva Ljung, ordförande i Sveriges folktandvårdsförening.

Under senare år har flera privata tandvårdskedjor och stora lågpriskliniker startats i Sverige. Men folktandvården ser inte någon generell minskning av patienter och tandläkare hoppar inte av i större utsträckning än tidigare, berättar Eva Ljung, tandvårdsdirektör i Uppsala.
– De nya aktörerna påverkar inte folktandvården speciellt mycket. Det har alltid varit så att en del tandläkare vill prova något annat efter en tid inom folktandvården, men det märks inte mer nu än tidigare, säger Eva Ljung, som i höstas efterträdde Raimo Pälvärinne som ordförande i Sveriges folktandvårdsförening, en sammanslutning för landets tandvårdschefer.

Små kliniker konkurreras ut?

Eftersom folktandvården inte känner av en utökad konkurrens från privattandvården, undrar Eva Ljung om de nya stora privata klinikerna snarare har kommit till på bekostnad av små privata praktiker.
– Åtminstone i glesbygden är det svårt att sälja enmanspraktiker. De unga vill istället arbeta på större kliniker, säger hon.
Läs mer i Tandläkartidningen nummer 6 2012, ute runt den 3 maj.

Upptäck mer