Helena Persson, från Överkalix, bestämde sig i 40-årsåldern för att bli tandläkare, efter diverse jobb inom äldrevården och restaurangbranschen. Hon började med att läsa in basåret med en ettåring hemma. Sedan gick hon tandläkarutbildningen på Umeå universitet.
– Jag är tjurig och tog mig igenom, sammanfattar hon.
Det tog sex år. De två sista åren studerade hon halvtid. Samtidigt jobbade hon extra på specialistkliniken i Umeå och lärde sig det hon behövde kunna för att arbeta i glesbygden.
Helena är från Överkalix, och hon visste att hon skulle flytta hem igen efter studierna. Efter fem år på folktandvården i Kalix och Överkalix kände hon att hon ville styra över sin egen tid och började arbeta som privattandläkare. Hon är mycket nöjd med beslutet. Livskvaliteten har förbättrats, tycker hon.
– Jag jobbar mer nu än som anställd, men det är på ett annat sätt. Jag styr över mina arbetsvillkor och min tidbok och vill jag vara ledig en viss dag, då bokar jag inte in patienter.
”Jag köpte en klinik osedd på Blocket och betalade under en halv miljon kronor för hela inkråmet – alltihop.”
Tandläkarhuset i Överkalix finns i lokaler i ett stort bostadshus. Det mesta hon behövde till kliniken köpte hon begagnat våren 2016 från en tandläkare som inte lyckades sälja sin praktik på Öland.
– Jag startade från noll. Jag köpte en klinik osedd på Blocket och betalade under en halv miljon kronor för hela inkråmet – alltihop. Inredningen, skåp, lampor, datorer, två patientstolar … Han packade ner allt och skickade det med ett transportföretag. Vi behövde bara packa upp och börja jobba. Jag var nöjd och han var nöjd att bli av med grejerna, annars hade han fått slänga dem, berättar Helena Persson.
För fem år sedan hade hon inga patienter och i dag har hon runt 2 500. Hon är övertygad om att det skulle vara lätt att expandera till 5 000 patienter om hon hade en kollega.
Brist på behandlare
Folktandvården har i stort sett stängt ner sin verksamhet i Överkalix och grannkommunerna på grund av brist på behandlare. Hennes klinik får minst tio samtal om dagen från människor som vill bli patient hos henne, berättar hon.
– Men det går ju inte. Jag kan inte ta emot hur många som helst. Jag får skicka 90-åringar med färdtjänst drygt tio mil till Luleå. Många av mina patienter kommer från Malmfälten och kör 30 mil tur och retur för att laga en tand.
Från början bodde hon i samma hus som kliniken ligger i, men sedan köpte hon grannens hus. Flytten innebär att det skulle gå att bygga ut kliniklokalerna.
– Får jag tag i rätt tandläkare, finns det möjligheter att expandera, säger hon.
Skuldfri på fem år
Att flytta till Norrbotten är ett stort steg för de flesta som inte kommer därifrån – och funderar man på att starta eget är det oftast ett långsiktigt beslut.
– Fast det behöver det inte vara. Det finns gott om jobb inom folktandvården för att testa om man trivs, och vill man starta eget innebär de låga omkostnaderna här att man inte behöver skuldsätta sig så mycket. Jag har själv blivit skuldfri på fem år, så det behöver inte vara ett livslångt beslut.
Många gånger är tandläkaryrket bättre betalt i Norrbotten. Lönerna är ofta högre för dem som är anställda, och för den som vill driva en egen klinik kan det finnas större chanser för bra lönsamhet eftersom lokalkostnaderna är låga och patientunderlaget större.
– Det finns kommuner som helt saknar tandläkare.
”Du kan skaffa dig breda kunskaper och får jobba på spetsen av din kompetens.”
Helena Persson har förstås fler argument för varför tandläkare bör flytta till Norrbotten. Ett är att man kan utvecklas som tandläkare där.
– Du kan skaffa dig breda kunskaper och får jobba på spetsen av din kompetens. Du får göra så mycket du kan och vill.
Själv gör hon mycket tandvård som en allmäntandläkare i stan sällan gör. Det blir många extraktioner och mycket implantat och protetik. Det hänger ihop med att Överkalix och Pajala har Sveriges äldsta befolkning. Hon har 28 patienter över 90 år.
– Avtagbar protetik kan jag bättre än specialisterna, hävdar hon.
96 avtagbara proteser på ett år
Hon tror att hon tillhör dem som gör flest avtagbara proteser i landet – ett år gjorde hon 96 stycken. Men nu börjar hon hinna ikapp. Förra året blev det 73 avtagbara proteser och i år har det bara blivit 26 fram till juni.
Närheten till naturen är en annan fördel med att bo i Överkalix.
– Det är otroligt naturskönt, med höga berg och vackra älvdalar. Det är enkelt och okrångligt. Jag kan åka skidor direkt från kliniken när det är snö och bada i Kalixälven på kafferasten på sommaren.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.