Annons

Annons

Privattandvården tar över befolkningsansvar

Privata tandvårdsföretag har befolkningsansvaret i alltfler områden i Stockholm.

Befolkningsansvaret innebär att vårdgivaren ska se till att barn och ungdomar i området får regelbunden tandvård om de inte har valt tandvård hos andra vårdgivare samt att vuxna får akut tandvård om de behöver det.
Områdesansvaret för barn och vuxna inom allmäntandvården i Stockholms län gick ut på upphandling i våras. Nio vårdgivare hade visat intresse när anbudstiden gick ut i juni. Sju uppfyllde landstingets krav och gick vidare till utvärdering. Efter utvärdering antog Stockholms läns landsting det anbud med lägst pris i varje område.
Fyra privata tandvårdsföretag har fått områdesansvaret för första gången.
Tandea AB har befolkningsansvaret för tandvården i Skärholmen, Botkyrka Norra och Huddinge Östra. Tandea är ett privat tandvårdsföretag med kliniker i Skärholmen och Norsborg. Vid årsskiftet öppnas även en klinik i Skogås.
Tidigare har folktandvården haft befolkningsansvaret i Skärholmen och Skogås och Distriktstandvården Sverige har haft ansvaret i Botkyrka/Alby.
Louise Myrén AB får befolkningsansvar i området Norrmalm, Michael Scheins tandklinik AB ansvarar i Solna och Brotandläkarna AB får befolkningsansvar i Upplands Bro.
Distriktstandvården Sverige AB behåller områdesansvaret i Järfälla, Sundbyberg, Upplands Väsby, Salem, Norrtälje Östra, Södertälje Södra och Nykvarn.
I Spånga och Vaxholm har ingen visat intresse för att ta befolkningsansvaret. Stockholms läns landsting har tagit kontakt med vårdgivare i områdena, men det är inte klart vilka som får befolkningsansvaret.
Folktandvården i Stockholms län AB behåller befolkningsansvaret i 33 av 48 områden i Stockholms län.
 

Upptäck mer