Annons

Annons

Procast Media-chefer åtalas för grova ekobrott

Grovt bokföringsbrott, grovt svindleri, grovt bedrägeri. Det är några av brotten som två chefer i företaget Procast Media nu åtalas för.

Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i början av mars 2011.
Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. Utrustningen skulle enligt avtal subventioneras till 100 procent av Procast Media, som planerade få sina intäkter från reklam. Men det visade sig vara svårt att sälja reklam till väntrumstelevision.
När företaget hamnade på obestånd började ersättningen utebli, men tandläkarna tvingades fortsätta betala dyra månadshyror till finansbolag för monitorer och utrustning. Avtalen varierade, men i många fall rörde det sig om en månadskostnad på nästan 2 000 kronor per skärm i flera års tid.
– Tandläkarna som har drabbats ekonomiskt kan så småningom använda en fällande dom i en skadeståndstalan, rekommenderar Pontus Hamilton, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.
De som är intresserade kan gå samman och skaffa sig ett juridiskt ombud.
– Om det löner sig beror på om det finns några pengar att hämta hos de här personerna, men det kan en advokat utreda.
Enligt Ekobrottsmyndighetens ansökan om stämning friserade företagsledarna bokföringen genom att felaktigt bokföra intäkter och låta bli att bokföra kostnader. I delårsbokslutet 2010 redovisades på så sätt ett resultat som var mer än 16 miljoner kronor för högt. Med hjälp av de vilseledande uppgifterna kunde de bland annat ta ett lån på 5 miljoner kronor.
En av cheferna åtalas också för grovt insiderbrott eftersom han sålde ett stort antal aktier ”med vetskap om egen brottslighet och/eller efter att ha fått insiderinformation om det rätta ekonomiska förhållandet i Procast Media”.
Pontus Hamilton tror att företagsledarna blir dömda.
– Fängelsestraff är den enda påföljden jag ser, säger han.
Men domen dröjer. Huvudförhandlingen i tingsrätten blir tidigaste i höst, men mer sannolikt först våren 2016, tror Pontus Hamilton.
– Om de överklagar domen till hovrätten kan verkställandet av straffen ligga flera år fram i tiden. Kanske 2017 eller 2018.
Att åtalet mot Procasts chefer har dragit ut på tiden beror på flera faktorer. Fallet låg på fel avdelning i ett år. Sedan försenades förhör med en av de åtalade eftersom han hade flyttat utomlands.
– Utredningen har varit stor och komplicerad. Jag har förhört upp mot 30 personer och har nio pärmar med handlingar, berättar Pontus Hamilton.

Upptäck mer