Annons

Annons

Procastchefer döms för ekobrott

Drygt sex år efter väntrumsteveföretaget Procast Medias konkurs, har företagets dåvarande vd dömts för bokföringsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri.

Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i mars 2011.
Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. De flesta hade två avtal: ett hyresavtal och ett subventionsavtal.
Avtalen varierade, men ofta rörde det sig om en månadskostnad på uppåt 2 000 kronor per skärm som tandläkarna skulle betala till ett finansbolag i flera års tid. Utrustningen subventionerades till en början till 100 procent av Procast Media, vars affärsidé var att tjäna pengar på reklam.
När Procast hamnade på obestånd började ersättningen till tandläkarna utebli. Kvar var hyresavtalen, och tandläkarna fick fortsätta betala även efter att Procast Media hade gått i konkurs.
Bokföringsbrott
Efter ett antal års fördröjning har nu två av Procasts chefer dömts för ekobrott i Stockholms tingsrätt. Den ena döms för bokföringsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri och den andra för bokföringsbrott.
Företagsledarna döms till dagböter men inga fängelsestraff. Den ena ska betala sammanlagt 54 000 kronor och den andra knappt 25 000 kronor.
De dömda har förnekat samtliga brott och kan överklaga domen till hovrätten fram till på fredag.

Upptäck mer