Annons

Annons

”Riksstämman är unik”

RIKSSTÄMMAN 2013. Estetik står i fokus när årets odontologiska riksstämma drar igång på torsdag på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Riksstämman är unik. Det vetenskapliga programmet blandar forskning och kliniska tillämpningar, säger Andreas Cederlund, ordförande i riksstämmenämnden.
– Produktmässan är ett viktigt komplement. Den är så stor att bara de största mässorna i landet kan ta emot den. Kombinationen gör riksstämman och Swedental till en social mötesplats där tandläkare kan träffa kolleger och gamla kurskamrater, lära sig något nytt och köpa något till kliniken.
Till vardags arbetar Andreas Cederlund som specialisttandläkare i odontologisk radiologi och som sakkunnig på Socialstyrelsen där han följer upp och utvärderar tandvården.

Forskningsrapporter presenteras

– I år har vi 100 forskningsrapporter med på riksstämman. Dessa spänner i år över samtliga ämnesområden och ger en aktuell bild av det senaste inom odontologisk forskning, ofta med regional och klinisk anknytning, säger Andreas Cederlund.
– Det är spännande program som inte alltid får den uppmärksamhet som de förtjänar. Det är också ett bra tillfälle för den som har det minsta intresse för forskning att träffa etablerade forskare och knyta kontakter.

Minikurs med David Winkler

– En nyhet för i år är att vi som enda program på lördagen har en minikurs med David Winkler, en internationellt efterfrågad föreläsare. De som vill höra David Winkler men som inte har möjlighet att gå på riksstämman torsdag och fredag kan lösa entré till lördagens program, berättar Andreas Cederlund.
Deltagaravgiften till riksstämman går i första hand till omkostnaderna. Blir det ett överskott går det tillbaka till tandvården i form av anslag och priser till odontologisk forskning. Hittills har det blivit runt en miljon kronor om året till forskning.

Estetik och etik

Några andra programpunkter som Andreas Cederlund puffar lite extra för:
* Det vita och det röda: estetisk tandvård i förändring (fredag förmiddag)
* Det högteknologiska konsthantverket för patientens bästa, en föreläsningsserie som i fyra delar tar upp patientens leende och kommunikation mellan tandläkare och tandtekniker, estetik i avtagbar protetik, zirkoniabroar samt guidad implantatkirurgi. (fredag eftermiddag)
* Årets etiska kafé, som tar upp etik och estetik. Hur gör man med patienten som ur ett odontologiskt perspektiv har ”perfekta” tänder, men vill få ”perfekta” tänder med hjälp av skalfasader? (fredag eftermiddag)
Läs mer i riksstämmekatalogen.
I katalogen finns även särskilda tips för tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker.

Upptäck mer