Stockholmsmässan var förberedd. Alla smittskyddsåtgärder är utformade med tanke på det läge som rådde innan restriktionerna lyftes den 29 september i år. Till exempel blir det luftigare än vanligt med både bredare gångar i mässhallen och med högst halvfulla föreläsningssalar. Man har också en halvtimmes förskjutning mellan öppningstiderna för Odontologisk Riksstämma och för Swedental för att undvika trängsel.

Anders Rudestad
– Det finns en rad åtgärder för att besökarna ska kunna känna sig trygga. Den här målgruppen är också väldigt kunnig i hur man ska hantera smittrisker med tanke på att de har haft patientkontakt under hela pandemin, säger Anders Rudestad, projektledare vid Stockholmsmässan.
Man har diskuterat vaccinpass, men det kommer inte att användas. Argumenten är att det inte används ens vid arrangemang som samlar betydligt fler deltagare och att det i dagsläget inte finns någon rekommendation för att använda vaccinpass eller att testa besökarna för covid-19.
”Vi ser att antalet utställare är färre på alla mässor.”
Det finns ingen begränsning i antalet besökare till mässan, men Anders Rudestad poängterar att det finns möjlighet att hålla avstånd med de åtgärder man tagit.
– Anmälningstakten för besökare har varit bra, och där finns personer med olika befattningar och en spridning över landet.
Anders Rudestad konstaterar att antalet utställare är färre i år:
– Något annat hade varit konstigt med tanke på pandemin. Vi ser att antalet utställare är färre på alla mässor.
Koppling till dentalbranschen
Han poängterar att de utställare som är med håller hög kvalitet, och det är en bra mix av bolag. För att vara med måste man ha en koppling till dentalbranschen.
– Det är utställare som vi vet att besökarna vill träffa. Och det här blir den första fysiska mötesplatsen på två år. Vi ser fram emot att träffa kolleger och leverantörer, och få kompetensutveckling under riksstämman.