Annons

Annons

Riksstämman 2022-11-07

Årets Forssbergspris till Matti Sällberg

Matti Sällberg är laboratorieforskaren som ville komma närmare patienterna genom att bli tandläkare. Under flera år kombinerade han tandläkararbetet med forskning.

Foto: Gustav Gräll

Matti Sällberg är professor i laboratoriemedicin och forskar kring vaccin mot virussjukdomar. I år tilldelas han Forss­bergs­priset av Svenska Tandläkare-Sällskapet.

Motivering

Matti Sällberg, professor och legitimerad tandläkare, tilldelas Forsbergspriset 2022 för sina insatserunder coronapandemin. Han har sakligt, informativt och med pedagogisk bravur informerat hela Sveriges befolkning om hur virus och vaccin kan verka och påverka globalt under en pandemi. Med sin gedigna bakgrund som tandläkare, forskare och innovatör, och med en imponerande vetenskaplig produktion, är han en god ambassadör för hur man som tandläkare kan vidareutvecklas och aktivt bidra med sin kunskap och information när världen står i brand.

– Det känns överraskande och positivt. Jag har bidragit med mycket information under pandemin och det är trevligt att det uppmärksammas, säger ­Matti Sällberg, som är tandläkare i grunden.

Priset går till insatser som har betydelse i tandläkarnas vardag. Hur har du bidragit?

– Jag har 30 års erfarenhet inom vaccinforskning och har med den kunskapen informerat och uppmanat till att man ska vaccinera sig, så att vi kan återgå till ett samhälle där vi lever med covid, och där tandvårdens verksamheter kan fungera.

Tandläkare och professor

Under pandemin har Matti Sällberg fått många olika titlar i media, men han brukar alltid säga att han är tandläkare och professor. Han började forska och undervisa redan under sina tandläkarstudier, och har sedan 1990 undervisat på viruskursen för tandläkare och tandhygienister.

Nu arbetar hans forskargrupp med tre vaccinkandidater: ett vaccin mot covid-19 som snart ska testas på människor, ett vaccin mot den fästingburna sjukdomen Crimean-Congo hemorrhagic fever, och ett vaccin mot hepatit B och D.

– Fokus just nu är att översätta det vi har gjort de senaste fem åren till att testas på människa.

Matti Sällberg tillägger att han sitter i styrelsen och ledningen för bioteknikföretaget Svenska vaccinfabriken, som hanterar forskargruppens vaccinpatent. Företaget har trots namnet ingen tillverkning av vaccin.

Upptäck mer