Plötsligt blev de vuxna i tandvårdens ögon, 20–23-åringarna. Åtminstone om regeringens proposition från i somras går igenom.
Redan under hösten 2023 aviserade regeringen att den ville sänka åldersgränsen för avgiftsfri tandvård, men ännu finns inget riksdagsbeslut. Om och när beslutet kommer är tanken att de nya reglerna börjar gälla redan vid årsskiftet, vilket innebär att fem årskullar unga vuxna samtidigt går över från en typ av finansiering till en annan.
Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård höjdes successivt från 19 till 23 år mellan år 2017 och 2019.
I utredningen ”När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa” (SOU 2021:8) föreslogs en sänkt åldersgräns.
I budgetpropositionen hösten 2023 föreslog regeringen att man skulle sänka gränsen till 19 år.
Den 5 juni 2024 överlämnade regeringen en proposition till riksdagen för att genomföra förändringen vid årsskiftet 2024/2025.
Om riksdagens beslut blir positivt innebär detta:
- Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård sänks till 19 år.
- 20–23-åringar omfattas av det statliga tandvårdsstödet, och får i stället ett dubbelt allmänt tandvårdsbidrag.
- SKR:s övergångsbestämmelser innebär att åtgärder som ingår i en tandvårdsbehandling som har påbörjats före årsskiftet är avgiftsfria längst till och med det år då patienten fyller 23 år.
– När regeringen aviserade om sänkt åldersgräns så antog vi att det skulle finnas övergångsregler, säger Gunnel Håkansson, handläggare för tandvårdsfrågor inom Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Hon ingår i den arbetsgrupp för barn som finns inom SKR:s tandvårdsnätverk. Denna bildades för att få en samsyn på tandvård för placerade barn. Nu har de också, på uppdrag av SKR:s tandvårdsnätverk, bevakat frågan om den sänkta åldersgränsen för avgiftsfri tandvård.
Först när regeringens proposition kom i somras fick de något konkret att utgå ifrån. I denna framgår bland annat att en tandvårdsbehandling som påbörjats före årsskiftet ska vara avgiftsfri för 20–23-åringarna.
– Vi har försökt tolka propositionen angående övergångsregler för att avgöra vad som kan anses vara en påbörjad behandling. Vi har också haft kontakt med Regeringskansliet, som har hänvisat oss till att förslaget kommer att följa intentionerna i Veronica Palms utredning.
Arbetsgruppen landade i att utgå från definitionerna för påbörjad och slutförd åtgärd som finns i Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) föreskrifter om statligt tandvårdsstöd.
– Alla regioner har nu tagit ett gemensamt beslut om att det här är det minsta man ska erbjuda. Det är en bas, och man kan ge mer beroende på vad den egna regionfullmäktige beslutar.
Regeringens förslag
- Åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från 23 till 19 år och åldersgränsen för att kunna få del av statligt tandvårdsstöd på motsvarande sätt ska sänkas från 24 till 20 år.
- Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2025.
- För en tandvårdsbehandling som har påbörjats före ikraftträdandet ska de äldre bestämmelserna om avgiftsfrihet för barn och unga fortfarande gälla.
- De äldre bestämmelserna ska också gälla för en tandvårdsbehandling som regionen före ikraftträdandet har beslutat ska vara avgiftsfri för patienten.
Källa: Regeringens proposition 2023/24:158, ”Ändrad åldersgräns för avgiftsfri tandvård”
Tandvårdsnätverkets tolkning av en påbörjad tandvårdsbehandling
En åtgärdskods behandlingsåtgärd måste vara påbörjad senast den 31 december 2024 för att omfattas av de tidigare bestämmelserna om avgiftsfrihet för barn och unga.
En åtgärd är påbörjad för:
- rotbehandling när trepanation skett
- fyllningsterapi när preparation av kavitet skett
- tandstödd protetik när preparation för protetisk konstruktion påbörjats
- avtagbar protetik när definitivtryck tagits
- bettskena, annan skena eller klammerplåt när avtryck tagits
- implantatkirurgi, antingen när ett implantat installerats eller när benaugmentation utförts
- implantatstödd protetik när definitivtryck tagits
- tandreglering när apparatur utlämnats.
- Implantatbehandling är påbörjad när implantatkirurgi påbörjats.
Källa: SKR:s tandvårdsnätverks vägledning gällande övergångsregler enligt proposition 2023/24:158
Tandvårdsnätverkets tolkning av en slutförd åtgärd
Den påbörjade åtgärden är avgiftsfri om den är slutförd senast det av regionen beslutade slutdatumet för avgiftsfri tandvård, oftast till och med året patienten fyller 23 år.
En åtgärd är slutförd för:
- rotbehandling när rotfyllningen är utförd
- fyllningsterapi när fyllningen är utförd
- tandstödd protetik när konstruktionen är utlämnad
- avtagbar protetik när protesen är utlämnad
- bettskena, annan skena eller klammerplåt när den är utlämnad
- implantatkirurgi när samtliga implantat är installerade
- implantatstödd protetik när konstruktionen eller komponenten är utlämnad
- tandreglering när aktiv apparatur är avlägsnad och retention är inledd
Implantatbehandling är slutförd när konstruktionen är utlämnad.
Om det finns särskilda skäl får, vid tandstödd protetik, avtagbar protetik och implantatstödd protetik, åtgärden anses slutförd vid annan tidpunkt än när konstruktionen är utlämnad.
Källa: SKR:s tandvårdsnätverks vägledning gällande övergångsregler enligt proposition 2023/24:158
Regeringen skjuter dock inte till några pengar för att regionerna ska ge de unga vuxna avgiftsfri tandvård under övergångsperioden, utan det är respektive region som får stå för finansieringen.
– Varje region måste ta beslut om de kan ge mer än det vi angett som bas. Det låter som om de flesta vill ge mer. Tandreglering är den stora frågan eftersom det är kostsamma och långa behandlingar.
TLV:s definition av påbörjad behandling innebär till exempel att tandställningen måste sitta i munnen för att behandlingen ska anses påbörjad. Det innebär att följande patienter inte anses ha påbörjat sin behandling. Det är de som:
- står i kö för tandreglering,
- har undersökts för tandreglering,
- har extraherat tänder inför tandreglering.
Inte heller annan tandvård som följd av tandregleringen kommer att vara avgiftsfri, till exempel fyllningar, kronor och implantatbehandlingar.
– Här är diskussionerna olika i olika regioner, till exempel om de som står i kö för tandreglering ska omfattas eller ej.
Gunnel Håkansson poängterar att det finns flera behandlingar som i stället kommer omfattas av regionernas tandvårdsstöd, till exempel aplasi, flytt av käken eller tandvård som led i sjukdomsbehandling.
Något som komplicerar processen kring övergångsregler är att det slutgiltiga beslutet ännu inte har tagits av riksdagen. Det förväntas under oktober. Samtidigt behöver regionerna hantera att flera årskullar unga vuxna högst sannolikt kommer att omfattas av andra regler efter årsskiftet.
– Regionerna går efter riskbedömningar, och kallar in alla som ska kallas. Man har jobbat intensivt sedan slutet av förra året med att få in alla som ska in.
Olika regioner har hanterat informationen till befolkningen på olika sätt, man vill vara så tidig som möjlig, men inte föregå riksdagens beslut.
– De flesta är dock positiva till en sänkt åldersgräns.