Annons

Annons

Så drabbar coronakrisen labben och dentalhandeln

När coronakrisen stängde ner merparten av svensk tandvård drabbades även övriga delar av den odontologiska branschen hårt. De flesta tandtekniska laboratorier och stora delar av dentalhandeln har permitterat personal.

Året började mycket bra för Sveriges tandtekniska företag, men i början av mars störtdök marknaden.

Olle Sahlin

Olle Sahlin


– När folktandvården stängde och de privata fick färre patienter så försvann 50 procent av marknaden, och på vissa håll mer än så, berättar Olle Sahlin, ordförande i Sveriges Tandteknikerförbund.
Sveriges omkring 1 800 tandtekniker arbetar i små eller medelstora företag som ofta investerat mycket i modern teknik. Det gör att de drabbas hårt av coronakrisen. De flesta företag har korttidspermitterat anställda och några har varslat.
– Det ser lite olika ut i landet. I mindre städer verkar det som att privattandläkarna jobbar på ungefär som vanligt och där är tandteknikerna inte lika hårt drabbade, säger Olle Sahlin.

”En del tandtekniker som arbetar i regionerna har snabbutbildat sig för att jobba inom vården.”

Alla håller tummarna för att tandvården snart ska kunna gå i gång igen. Men vad händer då? Det råder brist på tandtekniker och det finns en oro för att en del kommer att gå till andra yrken som en följd av krisen.
– En del tandtekniker som arbetar i regionerna har snabbutbildat sig för att jobba inom vården. Det kanske leder till att en del fortsätter på den vägen, säger Olle Sahlin.
– Jag skulle också tro att en del tandtekniker som är över 60 kommer att välja att gå i pension lite tidigare än planerat nu, fortsätter han.

Uppdämt behov av protetik

Om det finns ett uppdämt behov av protetik efter krisen kan det bli svårt för många företag att klara av alla beställningar till hösten.
– Men problemet kan också bli det omvända. På längre sikt kan en eventuell lågkonjunktur göra att många patienter har mindre pengar och väljer att lappa och laga i stället för att satsa på protetik. Så det är verkligen inte lätt att veta hur det blir, säger han.

Permitterat samtliga anställda

Företag som säljer utrustning och förbrukningsmaterial till tandvården har drabbats hårt av coronakrisen. Vid en rundringning i början av maj gav företagen en dyster och ganska samstämmig bild.

Filip Gloza

Filip Gloza


W & H säljer en lång rad tekniska produkter för tandvård. Företaget har permitterat samtliga 33 anställda men har öppet för service och reparation av sina produkter.
– Vi tar en dag i taget och följer myndigheternas rekommendationer. Det är bara att hoppas att det är över snart. Det är möjligt att krisen kommer att få långsiktiga effekter på marknaden, men det är för tidigt att spekulera om det nu, säger Filip Gloza, sälj- och marknadschef på W & H Nordic.

”Vi gick från normalläge till ett 95-procentigt tapp i försäljningen på ett par dagar.”

På Dentalmind minns produktchefen Marcus Mårtensson dagarna 16–18 mars med förfäran.

Marcus Mårtensson

Marcus Mårtensson


– Vi gick från normalläge till ett 95-procentigt tapp i försäljningen på ett par dagar. Allt bara dog, berättar han.
Företaget säljer framför allt röntgenutrustning och kirurgiska instrument. Den 30 mars valde de att korttidspermittera samtliga anställda. I början av maj började en del beställningar komma in, men försäljningen är fortfarande mindre än hälften jämfört med samma tid föregående år.
– Vi är redo att dra i gång så fort det här är över. Men jag tror inte att allt kommer att återgå till som det var förr i första taget. Vi arbetar mycket med kurser och föreläsningar och det arbetssättet kommer nog att påverkas under lång tid framöver, säger Marcus Mårtensson.

Hopp för framtiden

Ultradent säljer produkter inom framför allt blodstillning och tandblekning.

Patric Bellton

Patric Bellton


– Vi har sett en rejäl nedgång den senaste månaden, så är det ju för alla. Men vi är ändå lyckligt lottade som har nästan all tillverkning inom företaget vilket gör att vi inte är så beroende av underleverantörer i andra länder, säger Patric Bellton, ansvarig för Norden.
– Jag är hoppfull inför framtiden och tycker faktiskt att det finns en god sida av allt det här. Restriktionerna gör att vi reflekterar mer över vårt arbetssätt. Kanske kommer vi att ha fler produktutbildningar på di­stans i framtiden, säger Patric Bellton.

Upptäck mer