– Chefen bestämmer om en tandläkarmottagning ska köpa in hjärtstartare, men med tanke på att det ges bedövningsmedel och andra potenta läkemedel är en strategiskt placerad hjärtstare något som måste övervägas för både patienter och personal, liksom HLR-utbildning med årlig repetition, säger Ingela Hasselqvist-Ax.
Att köpa en hjärtstartare kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor beroende på leverantör. Man kan köpa in hjärtstartaren själv inklusive utbildning, men det finns också leasingavtal.
HLR-rådet rekommenderar utbildning i hjärt-lungräddning och om hur hjärtstartaren ska användas i samband med inköpet. Det finns paket med utbildning för personalen hos olika leverantörer.
– Man ska inte enbart köpa in apparaten, HLR-kurs är lika viktigt, betonar Ingela Hasselqvist-Ax.
Efter grundkursen behövs en årlig repetition för att hålla kunskaperna levande, tycker hon. Leverantören kan hjälpa till med det också.
Olika paket
Ett antal företag som tillverkar hjärtstartare och erbjuder utbildningspaket finns med i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige. Läs mer och hitta länkar till dem på branschrådets webbplats.
Hjärtstartare kräver ett visst underhåll. Batteriet håller cirka fem år om hjärtstartaren inte används och klisterelektroderna som sätts på bröstkorgen håller ett par år. Leverantören kan stå för underhåll.
– Hjärtstartarna gör även en egenkontroll dagligen och veckovis och larmar om något fel uppstått, exempelvis om batteriet börjar bli dåligt.
Anmäl inköp till hjärtstartarregister
När du har köpt en hjärtstartare, är det bra om den anmäls till Sveriges hjärtstartarregister.
– Då blir den synlig på kartan och kan användas vid behov. Registrering är gratis och man kan ange öppettider för verksamheten, berättar Ingela Hasselqvist-Ax.
Janet Suslick
Annons
Annons