Annons

Annons

Sex tandtekniker får årets Sverkerpris

Sex tandtekniker har fått Sverkerpriset, en utmärkelse till Sverker Toreskogs minne.

Claes Myrin, som jobbade tillsammans med Sverker Toreskog i många år, är en av dem.

Claes Myrin.

Claes Myrin.


Berätta om ditt samarbete med Sverker Toreskog.
– Vi träffades på tidiga 1970-talet. Sverker var väldigt lätt att tycka om och arbeta tillsammans med där han sprang omkring i praktiken i strumplästen med sitt yviga hår. Han tyckte om att tänja gränser och var alltid öppen för diskussioner om hur vi kunde förbättra teknik och estetik.
Hur ökade det nära samarbetet kvaliteten?
– Vi var nyfikna och ville förbättra tekniken. Sverker tog alltid två avtryck för att vara säker på att allt var med. Vi gjorde ofta två uppsättningar med tänder för att se om vi kunde få fram en bättre tand på ett annat sätt. Vi gjorde alltid temporära kronor och broar för att testa utseendet. Det togs många diabilder och oftast träffade jag patienterna. Det var noga med färgtagningarna. Jag provade alltid arbetena på osågade modeller vilket optimerade det färdiga resultatet. När det var färdigt var det färdigt och det behövdes väldigt få justeringar.
Har du ett särskilt minne som har med Sverker att göra?
– Det mest tokiga är från en kurs vi höll i USA om skalfasader. 2 000 personer lyssnade på oss. Sverker hade fått den galna idén att avsluta med Lady in red – och jag som inte kan sjunga fick vara ”lady in red” i damperuk med långt blont hår. Trots det blev det stående ovationer.
Göteborgsprofilen och privattandläkaren Sverker Toreskog var känd bland annat för sitt stora intresse för estetisk tandvård. Han gick bort 2013.
Årets övriga Sverkerpristagare är tandteknikerna:

  • Carina Algotsson (Göteborg)
  • Åsa Sjöholm (Stockholm)
  • Per Ekblom (Stockholm)
  • Patrik Eriksson (Umeå)
  • Przemek Sewryniak (Malmö)

Upptäck mer