Annons

Annons

Silver till Silvia i Forskar Grand Prix

Tandläkaren Silvia Galli kom på andra plats i årets Forskar Grand Prix för sin forskning om självförstörande skruvar för operationer i käkben.

På Nalens anrika danspalats i Stockholm väckte tandläkaren Silvia Galli skratt och ovationer hos publiken. Efter att ha presenterat sin forskning om nya skruvar som ska ersätta titanet och hållbara metaller för fixering av benvävnad i fall av benfrakturer eller benstransplantat, hjulade hon ner från scenen.
Silvia Galli var nervös innan hon skulle medverka i finalen.
– Jag var osäker på mitt språk eftersom mitt modersmål är italienska. Dessutom är vi forskare inte så bra på att kommunicera vår forskning, säger Silvia Galli.
Silvia Galli är född och uppvuxen i staden Modena i norra Italien och arbetade där som tandläkare 2010 och 2011. Efter att ha anslutit sig till ett nätverk med forskare som studerade nya material kom hon till Malmö. Där studerar hon vid fakulteten för odontologi.
– Jag har funderat mycket över hur nya material skulle kunna ersätta titanskruvarna vid operationer av benfraktur eller transplantat, säger hon.
När det går att använda nya material för operationer i käkbenet är det ett stort framsteg. Vid frakturer i käkbenet skulle det innebära att man slapp göra ett förnyat ingrepp.
– Nu handlar det om att skapa skruvar som är tillräckligt starka. Jag tror att vi är där om tre till fem år, säger Silvia Galli.
Det finns mycket att vinna på att hitta material i skruvar som upplöser sig av sig själva. Skruvarna finns redan idag och används vid ortopediska ingrepp i foten. Att slippa göra förnyade ingrepp med narkos är till stor nytta för såväl barn som äldre med försvagad benstomme.

Upptäck mer