Annons

Annons

Sjöstedt utmanade Hägglund om tandvården

Varför ska tandläkarna få göra vinst? Frågan ställde Göran Hägglund (KD) till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt när de möttes i en duell om tandvården.

Vänsterpartiet är det enda partiet i årets valrörelse som har gjort något större utspel om tandvården. I går kväll utmanade partiledaren Jonas Sjöstedt socialminister Göran Hägglund om tandvården i en kortduell i Tv4.
Jonas Sjöstedt framhöll att många inte har råd att gå till tandläkaren och upprepade de förslag som partiet tidigare lagt fram om högre subventionering, fri tandvård för unga upp till 23 år och på sikt ett införande av tandvården i sjukförsäkringen.
– Varför har ni inte gjort det? var Jonas Sjöstedts raka fråga till Göran Hägglund.
Socialministern i sin tur beskrev förändringen i tandvårdsstödet där ”tandvårdschecken” ska underlätta för regelbundna besök i tandvården och där det finns utökat stöd för dem som har större behov.
– Många har tackat mig för den stora förändringen, att de nu har råd att gå till tandläkaren, sa Göran Hägglund samtidigt som han höll med om att reformen inte har nått ända fram.
– Vi vet att många inte känner till det förmånliga systemet men vi tittar nu närmare på hur vi ska göra det mer känt.
Han avslutade sitt anförande med att konstatera att tandläkarna är populära, särskilt privattandläkarna, och ställde en rak fråga tillbaka:
– Varför ska de få göra vinst?
– För att det fungerar. Man behöver inte laga något som inte är trasigt, varken i munnen eller i tandvården, replikerade Jonas Sjöstedt.
Se hela duellen på Tv4 Play.

Upptäck mer